Жалби от потребителите, които пазаруват онлайн, постъпват целогодишнио. Сега, във връзка с черния петък и купуването на коледни подаръци, жалбите са малко повече, но не са нараснали драстично, това каза пред БНТ Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център в България.

Търговците отбелязват, че има значителен ръст в купуването на стоки онлайн.

Стоки с дефекти и забавени пратки на Черния петък

Соня Спасова предупреди, че при това пазаруване е добре да не действаме емоционално. Хубаво е да се уверим, че ще купуваме от търговец, който е дал информация за фирмата си, дал е адреса си и възможности за контакти. Тези изисквания са задължителни за всички фирми в рамките на Европейския съюз.

Правописни грешки и некачествени изображения също могат да бъдат сигнал, че сайтът може да не е коректен. Друг пример за това, че може да става дума за недобри практики е цената - ако например търговецът предлага маратонки и рекламира намалената им цена, която важи за всички номера на артикула, подобно предложение също трябва да предизвика съмнение.

istock
istock

При пазаруване през платформи, които отдават пространството си за търговия на други търговци, също е необходимо да бъдем внимателни, посочи Соня Спасова.

"Когато пазаруваме през платформи, сключваме договор със съответния търговец и при необходимост от рекламация, трябва да се свържем точно с този търговец", обясни тя.

Приеха нови правила за защита на правата ни при онлайн покупка

Според законодателството на ЕС, закупените онлайн продукти могат да бъдат върнати в рамките на 14 дни. Условието е да не бъдат използвани, отбеляза Спасова и допълни, че някои търговци предлагат по-дълъг срок.

Относно услугите на куриерските фирми, добре е потребителите да знаят, че в периоди на празници, когато работата е доста по-натоварена, трябва да си предвидят повече време, в което да очакват доставката, допълни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg