„Последните години се наблюдава ръст в електронната търговия, а тази година това се засилва и заради пандемията“, коментира пред БНР Петър Ванчев от Асоциация за електронна търговия.
 

„Има куриерски служби, които се бавят доста, защото, за да бъдат евтини за клиентите си, те събират по-големи поръчки. При куриерските служби говорим за 10-15 фирми, а електронните търговци са над 10 хиляди фирми. Някои успяват навреме да върнат парите на потребителите, ако не са доволни. Това става по-бързо при големите фирми. Така че хората да не остават разочаровани. Ние дори като компания сме наели повече хора и персоналът ни е нараснал със над 70 на сто, заради по-натоварената логистика“. Това поясни още Ванчев.

Стоки с дефекти и забавени пратки на Черния петък

Според него, онлайн вече се търгува всичко – преди 7 години имаше бум на обувки и дрехи, но сега вече всичко се продава през компютъра.

istock
istock

„Преобладава наложният платеж. А дали плащате в брой или през карта, няма голяма разлика от гледна точка за сигурност. Иначе заради пандемията с карта е по-безопасно. За търговците е все едно.“

На въпрос дали международните онлайн магазини са конкуренти на българските Ванчев заяви, че те се развиват по-слабо в Европа и по-добре в САЩ. Този тип електронни магазини имат много малък интерес към Източна Европа, поясни Ванчев.

Хората предпочитат сега да купуват онлайн, но споделят, че в момента се чака много за получаване пред куриерските фирми, както и има известни забавяния. 

Приеха нови правила за защита на правата ни при онлайн покупка

Електронната търговия безспорно оказва влияние и върху спедиторския бизнес“, коментира и темата Момчил Антонов от Националното сдружение на куриерите и спедиторите. Но има голяма разлика между куриерския бизнес и спедиторския.

istock
istock

„Заради пандемията е по-добре да пазаруваш онлайн. Но действително доставките от Европа се бавят със седмица – две. От по-далечни дестинации може да е и до 40 дни. Причината е и в увеличеният обем на онлайн търговията последните години, не само заради пандемията“.

Според Антонов куриерските и спедиторските фирми е добре да си сътрудничат, за да не се бавят доставките.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg