Лепенки за тяло срещу коронавирус! Реклами на продуктите със съмнителен ефект заливат сайтовете за продажби, сигнализират зрители на NOVA. Реално лечебно средство или поредна измама в интернет – провери Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна".

През последните седмици „лечебните” лепенки активно се предлагат в сайтовете за споделено пазаруване. Според офертите – продуктът ефективно подпомага лечението на коронавирус и подсилва имунната система. А резултатът от лечението идвал след броени дни. В интернет откриваме и редица оферти на продукти, които ни предлагат антибактериално и антивирусно действие.

В търсене на бързи ефекти срещу симптомите на коронавирус, в интернет попадаме на оферта за експресно пресичане на инфекцията. Според обявата – лечебният ефект идва от тези лепенки, които се използват при COVID-19, други вируси и настинки. Чудодейните стикери унищожават четири групи патогени и активират работата на имунната система, става ясно още от обявата.

За да проверим как действат лепенките, според инструкциите, звъним на телефона, оставен в обявата. Питаме как се постига обещания лечебен ефект срещу опасния вирус. В обявата подробно е описано и как се използват лепенките, за да се пребори вируса. Искаме детайли от търговеца по телефона.
 

istock
istock

Според указанията лепенките се поставят на определено място по тялото и по точна схема. Търговецът ни пита и детайли около състоянието и лечението на пациента, върху когото ще се използват лепенките. Договаряме и детайлите около поръчката. Търговецът ни иска телефон и имена и обяснява, че лепенките могат да бъдат изпратени само по куриер до посочен от нас офис. Предлага ни да купим и няколко допълнителни опаковки за защита на имунитета.
 
Откриваме офертата с чудодейните лепенки и в други сайтове с обяви. Обещаните ефекти – са същите. Търговецът – също, показва проверката ни. Препоръчаната продължителност на „лечебния” сеанс е от 10 до 20 дни, което означава, че трябва да платим около 100 лв. за седмична схема или до 200 за по-дълготраен здравословен ефект и защита на имунитета ни. От асоциация  „Активни потребители” смятат, че офертата с лечебните лепенки е поредната измама в интернет, а магическите им свойства трудно могат да се докажат.

Внимание: Фалшиви сайтове лъжат с медицинско оборудване срещу COVID-19

„Слабите ни места като потребители са страхът и изкушението. И точно там паразитират всички видове измами. Няма как да вярваме на подобна оферта при положение, че в целия свят стотици хиляди лекари и хиляди институти работят по темата за създаване на лекарства и ваксини, и накрая изведнъж се появява в малки обяви в интернет твърдение, което ще излекува пандемията, която блокира света, срещу 18 лева. Не е възможно това”, смята Богомил Николов от„Активни потребители”.
 

istock
istock

За да претендира за лечебно действие един продукт - трябва да е минал през редица изпитвания и да е регистриран от Агенцията по лекарствата, обясняват от фармацевтичния съюз. Подобна информация обаче не откриваме никъде в описанието на лепенките.

Внимание: Измами в онлайн търгове на стоки в социалните мрежи

„Нямат право да претендират за лечебно действие. На всеки му се иска да има бързо решение на този проблем. Това няма как да стане толкова бързо. Нито имат някакви изпитания тези лепенки. Това е абсолютно незаконно”, категоричен е Димитър Маринов.
 
„Продуктите, които се използват в медицината, подлежат на различни видове регистрации, одобрения и т.н. Те не се предлагат свободно на пазара. А в случая имаме претенции, които са не само към медицински изделия, а дори за лечение. Понякога нерегламентираните лекарства могат да бъдат много опасни”, обясни още Николов.
 
Подаваме сигнал и до контролните органи. От Комисията за защита на потребителите започнаха проверка за нелоялна търговска практика, която цели да заблуди потребителите.

istock
istock

„Направили сме контролна покупка, тъй като е необходимо да извървим целия път за наличие на нелоялна търговска практика. Както е известно към момента и с официалните позиции на СЗО, и на всички авторитетни международни медицински институти – такова надеждно лечение е на път, но все още не е открито. Така че всички подобни неща навяват съмнения за некоректност и всеки един отделен случай – ще бъде разследван”, заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов.
 
 Освен, че ползата от подобни продукти е съмнителна, те могат да предизвикат и странични здравни ефекти, предупреждават експертите. Гаранция за състава и лечебния ефект на всеки продукт, който претендира за такова действие, дават само аптеките и дрогериите, припомнят от бранша.

Инструкциите за използването на лепенките, които откриваме в обявата, обаче са изключително професионално написани, което лесно може да заблуди потребителите, предупреждават специалистите. Кутия от 10 лепенки се продава за 18 лв., а ефектът с пресичането на инфекцията идва бързо, обещават рекламите, които откриваме.
 

istock
istock

Контролът в интернет на продукти, които претендират за чудодейни лечебни ефекти, е труден, признават експертите. Което води до бум на подобен тип измами. Ако контролните органи установят нелоялна търговска практика, продавачът ще бъде санкциониран с глоба от 1000 до 30 хил. лв. От началото на пандемията комисията вече откри такива нарушения при обяви за спирт за горене, който се рекламираше като дезинфектант, хипноза срещу коронавируса и продукти, които претендират, че имат антибактериално действие, всъщност нямат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg