Поръчваш телефон, получаваш... винкел. За това сигнализира зрителка на NOVA след участие в онлайн търг. 

Как да избегнем подобни измами и какви са правата ни при наддавания в интернет?

Измамите в онлайн търговете и аукционите са в топ 10 на кибер измамите по света през последните години. Сигналите на потребителите варират от забавена доставка до повредена стока или недоставяне на закупените вещи. У нас измамите при търгове, провеждани онлайн, също растат през последната година. Може ли да спечелим телефон при наддаване в интернет, а да получим винкел? И какви са правата ни при онлайн търговете?

Как измамници използват COVID-19, за да точат средства

Телефон с отлично качество и начална цена от 1 лев. Атрактивната оферта, публикувана във Facebook група за онлайн наддаване, привлича Виктория Луканова. И решава да участва.

istock
istock

„В момента, в който тръгнах да наддавам – имах определена сума, която предложих, беше 73 лв. – и жената отдолу написа, че е край на търга”, споделя тя.

След като печели в наддаването, според инструкциите в групата, Виктория изпраща данните си на съобщения, за да получи телефона. Няколко дни по-късно пратката идва в офис на куриер. Вместо спечеления по време на търга телефон обаче, в кутията с изненада открива друго:

Как да избегнем кибер измами

„Едно 10-сантиметрово желязо, квадратно. Почувствах се меко казано измамена. Беше доста старателно опаковано. Изобщо не се усъмних, защото въпросният телефон е по-стар модел и те по принцип тежат повече. Видях желязото и просто побеснях”, споделя Луканова.

Въпреки това решава, че е грешка и търси връзка с жената, предложила офертата. Оказва се, че номерът й е блокиран от търговката. Както и профилът й във Facebook. И контакт е невъзможен. Тогава разбира, че е станала жертва на измама. За схемата предупреждава и в социалните мрежи. Търсим и ние връзка с търговката на телефона, оставена върху пратката. Обяснява ни, че не става дума за измама, а за грешка.

istock
istock

„Получи се едно голямо недоразумение. Този телефон беше на моята дъщеря, тя не искаше да го продаваме, но аз настоявах да го продадем. И е станало така, че детето просто е взело телефончето от кутията, без аз да знам, и го е скрила и е сложила някакъв боклук вътре от на баща си боклуците. Става така, че аз изпращам този боклук на дамата, без аз да знам. На 9 годинки е дъщеря ми”, казва тя.

Продават онлайн фитнес уреди за дома с лошо качество

Схемата е добре позната на ИТ-експертите. Рискът да попаднем на некоректни търговци при онлайн наддавания е още по-голям, ако търговете се провеждат в групи в социалните мрежи, разказват специалистите. А контролните органи трудно могат да се намесят при такива измами.

istock
istock

За да се избегнат подобни измами – задължително трябва да изискваме „преглед и тест” при получаване на пратките, съветват контролните органи. Както и внимателно да проучваме търговеца, от когото купуваме стока при онлайн наддаванията.

Некоректните търговци обаче стават все по-изобретателни и потребителите трудно могат да открият измамите в офертите при онлайн търговете, предупреждават експертите.

Не е изключено чрез подобни сайтове да се крадат и лични данни. Така не само не получаваме стоката, която сме спечелили при наддаването, но можем да останем и с празна банкова карта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg