Най-популярните схеми за измама по време на пандемията са писма по пощата с цел "обезщетение на жертви на COVID-19", предложения за дарения за разработване на ваксина и дори оферти за закупуване на лекарство за вируса, заявиха експерти от Националния център за финансова грамотност (NFCF).

Според експертите на Центъра, един от най-популярните методи за източване на пари на хората е схемата за изпращане на съобщения за получаване на обезщетение на хората, прекарали COVID-19. Това се дължи на факта, че хората са "чували" различни мерки за държавна подкрепа, свързани с пандемията.

Измама: Фалирали компании получават помощи

"Може да бъде изпратено съобщение до вашия профил в соцалната мрежа ... или директно до телефона ви, че ви е било отпуснато обезщетение във връзка с пандемията. Много хора последват линка в писмото без да се замислят или веднага започват да се обаждат, за да разберат подробности. В резултат без да знаят, губят пари. Държавните служители не изпращат SMS известия и не се обаждат, ако имате право на обезщетение; можете да получите информация само като се свържете с тях сами “, казват от Центъра.

istock
istock

Друг номер на измамниците е да събират дарения за разработването на ваксина срещу COVID-19; да осигурят маски на жителите на района, децата, пенсионерите и бедните. Срещали се и фалшиви оферти за платен тест за COVID-19, за дезинфекция на апартамента от вируса, и много други.

Бизнесмен си купи ламборгини с помощи заради COVID-19

Често срещан начин за измама било и измамниците да обещаят помощ при намиране на работа и рефинансиране на заеми.

„Всички тези предложения имат нещо общо - ще ви бъде предложена връзка към онлайн среща в Zoom или друга безплатна платформа за уеб семинари, където ще бъдете помолени да въведете лични данни, което ще направи вашите средства застрашени“, казват експертите.

istock
istock

"Измамниците често предлагат да изтеглят и инсталират програма за попълване на заявление или други документи в електронен вид. Такава програма може да съдържа вируси и електронното ви устройство да бъде незащитено. Ако човек търси работа, му се предлага да плати за материалите, необходими за работа, за да може крадците да получат достъп до данните за банковата карта, на която уж ще бъде преведена заплатата", предупреждават експертите.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg