Данните на Deutsche Bank показват, че почти една пета от компаниите в САЩ имат по-високи дългове, отколкото печалби, което означава, че те са в състояние на техническа несъстоятелност, посочват от Zero Hedge.

И докато в икономиката зомбификацията е добре познат феномен, напоследък в страната се наблюдава нов - възкресяване на фирми.

През последните месеци се оказва модерно компании, подали документи за банкрут, да се дерегистрират, след което веднага отново се обявяват за фалирали.

Причината е, че докато тече процедура по несъстоятелност, те не могат да получат от новосъздадените парични помощи, сочи изследване на Bloomberg, а въпреки че са неплатежоспособни, изглежда, правилата не ги спират от финансиране по програмата за защита на покупателната способност (PPP).

Според изданието, вече много фалирали бизнеси са се възползвали от вратичката в законодателството. Сред тях са болници, пицарии и други. "Логиката зад PPP беше да гарантира, че парите се насочват към спасяване на работните места, не за източване от банкрутирали бизнеси", каза прокурорът по банкрутите в Лас Вегас Брет Акселрод.

istock
istock

"Но за закона няма разлика между компания, която не може да плаща на служителите си по време на пандемията заради временните мерки, и бизнес, който даже и без тях е фалирал."

Той се оказва напълно прав. Например в случая на охранителната компания Starplex, базирана в Портланд и Орегон, процедурата по фалита е започнала още през септември миналата година, т.е. дълго преди разразяването на коронавируса или мерките срещу него.

Милиардери получават помощи, представяйки се за малък бизнес

По познатия сценарий обаче, тя е прекратена, Starplex е получила заем и след това веднага е обявила банкрут отново.

Въпреки че лекарите се превърнаха в герои в настоящата пандемия, някои болници, изглежда, не са се колебали да използват "опазването на човешки животи" пред съда, за да се прекрати тяхната несъстоятелност. Точно такъв е случаят на Faith Community Health System в северната част на Тексас.

Банкрутиралата болница е дерегистрирана като фалирала, получава 1,8 млн. долара от PPP и две седмици по-късно отново е в състояние на фалит.

istock
istock

Това не са първите измами с PPP. Всъщност схемите с финансовия инструмент започнаха веднага след имплементирането му. Въпреки че идеята беше той да е насочен към малките бизнеси, много големи компании също се наредиха за кредит, който може да се превърне в грант при определени условия.

Това доведе дори и до заплахи за съдебни дела срещу банките, отпускащи заемите, както и до връщането на средствата от някои рецепиенти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg