Частни инвестиционни фондове, управляващи средствата на милиардери, са получили достъп до спасителни програми на стойност милиони долари, за да преминат през кризата с коронавируса, предаде Reuters, позовавайки се на разходни документи от местното министерство на финансите за програмата за защита на доходите.

Разбира се, за да не си личи машинацията, те са описвани като "семейни офиси", които са получили достъп до програмите за кредитиране от Бюрото за малкия бизнес. "Кредитите" в случая обаче са условност - при покриването на определени изисквания, те се превръщат в безвъзмездни грантове.
 
От списъците става ясно, че сред рецепиентите на подкрепата, която на думи е предназначена за малките и средни бизнеси в страната, са фамилията, която притежава баскетболния отбор Сакраменто Кингс, бившият главен изпълнителен директор на мултимилиарден хедж фонд и сериен предприемач от Лас Вегас.

Известно е, че Rothschild Capital Partners, която управлява активи за 330 млн. долара към края на миналата година, е получила 350 хил. долара за "спасяването" на осем работни места.

Zarrow Family Office, които управляват 473 млн. долара, са получили почти същата сума, но за 14 служители.

Освен тях, сред рецепиентите са още 2 хил. компании, които управляват финансови ресурси, действат като инвестиционни посредници или пък са хедж фондове.

Общият размер на сумата, получена от финансовите компании по програмата за защита на доходите, е 12,2 млрд. долара, които са били раздадени на почти 170 хил. компании.

Сумата може да изглежда голяма, но в действителност не е на фона на цялото харчене по програмата за защита на доходите, тъй като представителите на този сектор от икономиката формират едва 2,3% от отпуснатите суми към края на миналия месец.

Милионерите по света умоляват да им вдигнат данъците

Данните обаче не показват колко средства са получили много от кандидатите и дали те в последствие са им били опростени, или са ги върнали.

Във всеки случай, те няма как да надвишават 1 млн. долара, а информацията за предоставянето на тази помощ разбуни духовете, особено предвид факта, че злоупотреби с тази програма се случват от ден първи от въвеждането ѝ.

"Програмата за защитата на доходите е замислена като подкрепа за малкия бизнес, който не може да задържи стандартния си персонал", каза старшият анализатор към Americans for Financial Reform Андрю Парк. "С тези си действия, богатите си потапят ръцете в буркана с благотворителност."
 

istock
istock

Да получиш с измама $1,5 милиона държавна помощ и да си купиш Tesla с парите.

Това успява да направи мъж от Тексас, който подвежда властите, че има 126 служители и не може да покрие заплатите им
 
Изглежда, че вместо това от програмата се възползват огромни компании, управляващи милиони долари. Още след въвеждането на програмата малки компании заведоха дела, че процесът по одобряване е неправомерен и от него се възползват големите компании, в последствие се разразиха и други скандали около програмата.

Само в един от случаите Фахад Шах от Тексас получава 1,5 млн. долара, с които трябва да изплаща заплатите на служителите си, но вместо това си купува Tesla.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg