Някои от най-богатите хора в света призоваха правителствата да повишат данъците върху състоянието на заможните, за да помогнат с обезпечаването на пари за мерките, насочени към справяне с пандемията от коронавирус.

Група от 83 милионери призова за „дълготрайна“ промяна в отворено писмо, съобщава Би Би Си.

„Когато Covid-19 поразява света, милионери като нас играят критична роля за изцелението на нашия свят“, се казва в писмото.

Сред подписалите се под него са богатата наследница Абигейл Дисни и съоснователят на компанията „Бен и Джери“ Джери Грийнфийлд.

Милионери си търсят вили в Гърция

В писмото се казва: "Не, ние не сме тези, които се грижат за болните в отделенията за интензивно лечение. Не караме линейките, които доставят пациенти в болниците. Ние не запълваме рафтовете на хранителни магазини и не доставяме храна до вратата. Но ние имаме пари, много. Парите, които са отчаяно необходими сега и ще продължат да бъдат необходими през следващите години, докато светът ни се възстановява от тази криза."

Общото богатство на свръхбогатите намалява за първи път от три години.
istock

Хора от седем държави са добавили имената си към писмото, включително британския филмов режисьор Ричард Къртис и сър Стивън Тиндал, основателят на група за складове за стоки на едро и един от най-богатите хора в Нова Зеландия.

Групата предупреди, че икономическото въздействие ще „продължи десетилетия“ и може да тласне повече от половин милиард души в бедност.

„Правителствените лидери трябва да поемат отговорността за събирането на необходимите средства и за справедливото им изразходване“, се казва в писмото.

Милионерите у нас си теглят спестяванията

Той бе оповестено преди срещата на министрите на финансите на Г-20 и на ръководителите на централната банка този уикенд.

Групата призова политиците да „признаят, че увеличаването на данъците на богатите и по-голямата международна данъчна прозрачност са от съществено значение за едно дългосрочно решение“.

istock
istock

Джеф Безос, най-богатият човек в света и основател на „Амазон“, добави милиарди към богатството си, след като онлайн пазаруването нарасна, като повиши цената на акциите на компанията.

Критиците посочиха, че въпреки че Безос дари 100 млн. долара на хранителни банки в САЩ, това е по-малко от 0,1% от цялостното му състояние.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg