Кипър стартира действия за отнемане на 26 "златни паспорта" след разследване на члена на ЕС за възможни нарушения на схемата за “гражданство с цел инвестиране“, информира АФП.

Кипър, член на ЕС от 2004 г., е една от трите държави в ЕС - редом с Малта и България – уличена в схема за продажба на гражданство.

Основната опозиционна комунистическа партия АКЕЛ призова правителството да прочисти редиците си заради паспортната схема, която според нея уронва репутацията на страната.

Разследването стартира след множество съобщенията в медиите, че членове на семейството и съюзници на силния на деня в Камбоджа, премиерът Хун Сен, са използвали програмата за сдобиване с кипърско гражданство.

Над 90% от сънародниците ни на Острова са уверени в престоя си

Министърът на вътрешните работи Константинос Петридис заяви, че кабинетът ще започне "процес за отнемане на гражданство" на 26 души, без да споменава имената им.

istock
istock

Правителството на средиземноморския остров се изправи срещу интензивен натиск, след като информационна агенция Ройтерс съобщи, че висши представители на Камбоджа са получили паспорти през 2016 и 2017 година.

Тези имена включват шефа на полицията в Камбоджа, чийто сили Ройтерс обвини в "арест на политическите противници на Хун Сен и насилствено потушаване на антиправителствени протести".

Агенцията също така съобщи, че топ ченгето, съпругата му - племенница на премиера - и трите им деца се намират в „черен списък за визи“ на САЩ за „подкопаване на демокрацията“.

Тази седмица кипърският всекидневник "Политис" съобщи, че малайзийски бизнесмен също е получил кипърски паспорт, след като е купил луксозна вила в курорта „ Агиа Напа“.

Кипърци ощетиха осигурителните ни права

Той е обвинен, че е ключов участник в кражба на милиарди долари от малайзийски държавен инвестиционен фонд. Бизнесменът е отрекъл нарушенията и местоположението му е било неизвестно.

Кипърското правителство е иззело „златните паспорти“ и на 9 руснаци, сдобили се с тях незаконно, съобщава РИА Новости.

Освен от руснаци, камбоджанци и малайзийци, паспорти ще бъдат иззети и от богати китайци, кенийци и иранци.

Кипър е изправен пред натиск от Брюксел да реформира своята схема за гражданство с цел инвестиции, която Европейската комисия обвини, че може да помогне на групите за организирана престъпност да проникнат в блока.

istock
istock

През февруари Никозия актуализира своите критерии, като наложи по-строги процедури за надлежна проверка.

Петридис заяви пред репортери, че кабинетът е решен да "спазва стриктно" критериите, които сега са "много по-строги".

Как се осигуряваме в Кипър

Кипър започна да предлага гражданство в замяна на инвестиции след икономическата криза на острова през 2013 г.

Според последните правила той отпуска паспорт в замяна на инвестиция от 2,5 милиона евро (2,8 милиона долара). Схемата, стартирана вследствие на спасителната криза през 2013 г., предостави 1864 гражданства, като донесе милиарди евро.

"Тази схема помогна на страната в особено труден момент", каза Петридис. Той обаче призна, че „са направени грешки“.

Всички случаи са били обработени преди въвеждането на по-строги критерии.

Правителството не издава имената на предоставените паспорти чрез схемата. Петридис каза, че онези, чиито паспорти са иззети, могат да обжалват.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg