„Първенци сме по брой на нашите сънародници, които са се регистрирали и са уверени в своя статут на уседналост на територията на Острова. По последни данни 96 000 са се регистрирали. Това прави над 90% от нашите сънародници във Великобритания вече имат увереност, че ще могат спокойно да пребивават там”. Това заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред NOVA.

От 2020 г. пътуваме до Великобритания с международен паспорт

Според него новината за постигнатата сделка за Brexit трябва да бъде посрещана с умерен ентусиазъм.

„Ако така направените предложения минат и през британския парламент, ще можем да отдъхнем, че Brexit върви към сделка и това да се случи по контролиран начин”, коментира Георгиев.

istock
istock

Има сделка за Брекзит

Той обясни, че след датата на евентуалния Brexit ще действа друга система за регистрация.

„Спецификата при нея е, че ще има трайност само три години”, поясни зам.-министърът.

Що се отнася до напрежението в Каталуния, Георгиев обясни, че от МВнР се опитват по всякакви канали да информират българите там за развитието на ситуацията.

„Трябва да се избягват най-големите туристически атракции в Барселона. Трябва с повишено внимание да се следи какво се случва”, каза Георгиев.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg