Гръцкият пазар на луксозни извънградски имоти се превръща бързо в нова гореща точка за мултимилионерите и милиардерите на планетата.

Притежатели на големи богатства, които ежегодно присъстват в съответните класации на списание "Форбс", са започнали да "взимат на прицел" Гърция, казват представители на сектора на недвижимите имоти.

Още по-положителен елемент е това, че този процес се развива въпреки пандемията и последствията й за световната и, естествено, за гръцката икономика.

С колко поевтиняха наемите и имотите заради коронавируса

"В периода от 1 до 25 май регистрираме увеличение с 53,3 процента на заявения интерес към покупката на луксозни вили в Гърция в сравнение със същия период миналата година" , казва пред "Катимерини" Савас Саваидис, президент и изпълнителен директор на "Грийс Сотбис интернешънъл риалти".

istock
istock

Компанията е част от "Сотбис интернешънъл риалти" (Sotheby's International Realty), най-голямата агенция за предлагане и продажба на луксозни недвижими имоти в света с обем на продажбите от порядъка на 90 милиарда евро годишно. Става дума за мрежа с 1000 клона в 71 страни, в която работят над 24 хиляди опитни консултанти по недвижимите имоти.

Според г-н Саваидис пандемията не само не е "ударила спирачки" на търсенето, както би могло да се очаква, но обратното - увеличила е потока към Гърция благодарение и на успешното управление на здравната криза. Освен това конкретната категория купувачи е успяла да увеличи доходите си дори и сега благодарение на инвестиционния си портфейл, който включва разнообразни компании в сферата на високите технологии, които се облагодетелстваха значително от прехода към дистанционна работа.

Сега може да си купите по-евтин имот в София

istock
istock

"Това, което по начало търсят въпросните инвеститори, но още повече днес заради пандемията, е личното пространство и сигурността. И двете се предлагат обилно в Гърция, където недвижимите имоти, които са насочени към тези купувачи, заемат голяма площ или се намират на уединени места и със сигурност не са в големите курортни селища, както се случва в други райони на Средиземноморието, например в Испания или в Южна Франция", отбелязва г-н Саваидис.

На този фон, според данни на "Сотбис", посещаемостта на интернет страниците с гръцки недвижими имоти се е увеличила повече от двойно в сравнение с 2019 г., като се изчислява, че около 122 388 частни лица биха могли да бъдат потенциални купувачи през следващите години.

Друга важна тенденция е, че тази година се наблюдава ориентиране на интересуващите се към още по-скъпи имоти. По-конкретно се регистрира увеличаване с 25,53 процента на средната цена на имотите, за които се заявява интерес - от 2,48 милиона евро миналата година на 3,11 милиона през тази.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg