Анонимни търговци продават в интернет фитнес уреди за дома с лошо качество и липсващи елементи. За това сигнализират зрители на NOVA. Мнимите продавачи се възползват от модата в търсенето по време на изолацията, но след това остават неоткриваеми.

Уредите се рекламират в социалните мрежи. И са перфектна възможност да се върнем към тренировките във време на изолация. Вероятно именно за това и офертите с подобни предложения буквално заваляха в социалните мрежи през последните седмици. Добра възможност за спорт в домашни условия или поредна измама в интернет?

На подобна оферта преди дни попада Десислава Еленкова. И не се колебае да поръча оборудването за тренировки в домашни условия.

„С оглед ситуацията – аз не ходих на фитнес, а съм доста деен човек и реших, че този е точно уредът за мен. Беше на 39 лв. цена, много ниска. Два ластика само опъваш и това е”, разказва тя.

Нова измама в интернет с дезинфектанти

Офертата открива в социалните мрежи. Рекламата я води към сайт с форма за поръчки. Според описанието – уредът е подходящ за 44 вида упражнения и води до тонизиране на мускулите и атлетично тяло. Цената, според обявата, е намалена – от 79 на 39 лева. Ден след поръчката – покупката пристига по куриер.

istock
istock

„Вечерта отварям вкъщи и какво да видя – кутията е разкъсана, самите части вътре са покрити със сажди. Вътре нямаше бележка коя е фирмата-изпращач, само пише „онлайн поръчка” и цена и установих, когато реших да го сглобявам, че липсват части, което го прави неизползваем”, разказва Десислава.

Тя прави опит да върне стоката. Но удря на камък, тъй като в сайта, от който поръчала, няма никакви данни за търговеца.

Показваме офертата и на експертите. „Повечето такива оферти идват не през официални сайтове, а през социални мрежи или платформи за споделено пазаруване – чрез които после, ако възникне проблем, не можем да си търсим правата – тъй като ние нямаме търговец, към който да се обърнем”, обясни Пейо Майорски – Асоциация за защита на потребителите.

На последно място сме в ЕС по онлайн пазаруване

Десислава прави опит да открие търговеца и през куриера. Пътят на пратката обаче се оказва анонимен. Заради закона - установи наша проверка след запитване към фирмата-доставчик.

„Според GDPR регулациите, куриерът не може да предостави данни за получателите и подателите на пратки, освен при запитване от съответните официални институции и органи.”

istock
istock

Бърза проверка в интернет показва, че уредът се продава в десетки сайтове. Всичките – без никакви данни и контакти за търговеца.

Схемата е класическа, но добре изпипана до детайл, разказва ИТ-експертът Александър Ненков. Търговците остават анонимни, а пътят на пратките е трудно проследим.

Нова измама със скъпи стоки по интернет

„Това е измама, зад която стоят физически лица, които са открили вариант – за много кратко време – да натрупат бързи пари. Дали ще получим тухла, пакетирана в пакет, или уред, който е бракуван – без необходимите части – няма абсолютно никаква разлика. Това, което правят измамниците, е че те наподобяват оригинал, но най-често получаваме нещо, което не струва никакви пари”, казва Ненков.

Според него - изборът точно на този тип стоки не е случаен в периода на карантината. А с началото на пандемията – подобен тип измами в интернет зачестяват. При тези измами потребителските ни права остават незащитени, тъй като покупките не са направени от регистрирани онлайн магазини, разкриват експертите.

Сигнална лампа за измама са и атрактивните цени в офертите – особено на стоки, които остават търсени и дори дефицитни по време на карантината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg