Нова измама в интернет. Търговци предлагат спирт за горене вместо дезинфектант в социалните мрежи, установи проверка на контролните органи.

Опасните препарати ще бъдат забранени за продажба, тъй като заблуждават потребителите. Какви рискове крият – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
 
Атаката на COVID-19 наложи по-чести мерки за дезинфекция и по-стриктно спазване на личната ни хигиена.

Специалистите обаче съветват внимателно да подбираме продуктите за дезинфекция и да не използваме метилов алкохол, хлорни дезинфектанти и  т.н. ракия  „първак“. Препоръките са спиртът в дезинфектантите, които убиват коронавируса, да е между 60 и 80 тегловни процента.

Според офертата в интернет - продуктът може да се използва за почистване на повърхности, въпреки че на етикета му ясно е изписано „спирт за горене”. Според описанието, обаче препаратът притежава същите свойства като дезинфектант. Според контролните органи – това лесно може да подведе потребителите.
 

istock
istock

„Това би навело потребителите към мисълта, че могат да го ползват не само за почистване на повърхности, а за дезинфекциране на ръцете например, а това вече само по себе си крие риск”, каза Димитър Маргаритов от КЗП.
 
Спиртът се предлага в три варианта – за 2.99, 4,49 и 19,99 лв. в зависимост от големината на разфасовките.

Как се разпознава истинският дезинфектант

Атрактивните цени бързо привличат потребителите и те най-вероятно биха си купили подобен продукт, заради по-ниска цена от стандартните дезинфектанти. Те от своя страна обаче са с по-висококачествени съставки и в този смисъл това е една сериозна опасност да се вземе нещо много рисково.

istock
istock

Каква е разликата между спирт за горене и продукти за дезинфекция, обясняват експертите-химици. „В дезинфектантите се използва етанол, докато в спирта за горене – главно метанол”, посочва Иван Гивечев, който е химик в лаборатория.
 

Двете съставки са с различни свойства и различни ефекти. Метиловият спирт обаче е силно токсичен и може да доведе до тежки отравяния, предупреждава експертът. Затова е крайно неподходящо и дори опасно да се използва за дезинфекция на ръце.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg