Нова измама, при която може да бъдете атакувани през нигерийски телефонни номера, върви в интернет.

Примерът - ако продавате скъпи стоки в платформи за безплатни обяви, може да останете и без стоката, и без парите за тях. Освен това, може да се окажете и с празна банкова сметка.
 
За схемата алармират десетки потребители, станали жертва на тези търговци през последните дни. Според експерти именно по време на изолацията този тип измами зачестяват.

Как работи схемата, разказва  NOVA.

Преди дни Светослав Денехчиев публикува обява за продажба на сватбената рокля на съпругата си в интернет. И офертите не закъсняват: малко след това на телефонния номер, публикуван за контакт в обявата, получава атрактивно предложение.

Нова измама: Звънят от чужбина, за да трупаме сметки
 
Получих съобщение от жена в Естония със запитване относно самата оферта. Тя ме пита само от колко време я имам и на каква цена се продава”, разказва Светослав.
 

istock
istock

В чата жената се представя за Ирина. За да закупи роклята веднага, иска от Светослав банкова сметка, по която да преведе парите.
 

Ирина настоява роклята да бъде изпратена веднага, тъй като спешно има нужда от нея. В замяна обещава да изпрати парите, за което ще гарантира с платежно към неговата сметка. За Светослав това звучи съмнително и иска да изпрати стоката по куриер – с наложен платеж. Но отсреща не се съгласяват.

Тогава разбира, че със сигурност е мишена на измама. И решава да потърси информация в интернет. Попада на редица публикации в естонските медии за схемата.

Очакват бум на измамите при ръст на онлайн шопинга

Тя се оказва позната на киберекспертите. Мишени обикновено са продавачи на скъпи стоки, които се примамват от бързи оферти за покупка от чужбина. За да се създава доверие, се използват профили на реални хора, но с крадена самоличност.

istock
istock

Зад уж европейските кандидат-купувачи обаче се крият нигерийци, които действат по добре изградена от години схема, разказват експерти. След като се сдобият с телефонните номера от обявите, измамниците започват да водят разговорите извън сайтовете.

Проследяването на пратките е невъзможно, защото обикновено те се поръчват от „кухи” адреси. Така нашата стока се препродава отново в някоя платформа за обяви – без физически да достига до измамниците. А печалбата за тях е 100%, тъй като не дават и лев за стоките, които поръчват от потърпевшите.
 
При схемата измамените не само могат да останат с празни ръце. На прицел са и личните им данни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg