Фиктивни сайтове предлагат оборудване за защита от COVID-19, искат 70% авансово плащане, но никога не изпращат поръчката. За това предупреждават от ГДБОП.

Бум на измами, свързани с коронавируса

Парите за поръчката се превеждат в сметки в Белгия и Великобритания. След това се изтеглят и преместват в други сметки в Португалия, Белгия, Великобритания и Китай, а доставките никога не пристигат.

От ГДБОП уточняват, че домейн имената на измамните сайтове са специално създадени, така че изглеждат близки на реално съществуващи фармацевтични компании и официални страници, а логата им са присвоени или изкопирани. До момента са установени повече от 20 жертви на измамата от три европейски държави, които са загубили над 110 000 евро.

Внимание: Спам имейли от името здравното министерство

Идентифицираните до момента фиктивни компании са следните: MSN PHARMA LTD; MSN PHARMA GLOBAL; MSN SOLUTIONS; MSN GROUP OF COMPANIES; MEDICAL  LEASE.; SANTE PUBLIQUE FRANCE. Използваните домейн имена са следните: msngloballtd.com; msnbgloballtd.com; oxyline.com; oxylinepharma.com; goldmedical.fr; santepublique–france.fr.

istock
istock

Представители на български фирми, които са имали поръчки, контакт или разпознават като контрагент някоя от споменатите фирми, могат да се обърнат и да сигнализират в отдел „Киберпрестъпност“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ - https://www.cybercrime.bg/bg

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg