Нова измама с предпазни маски се разпространява в интернет покрай истерията с коронавируса.

Първата жертва e семейство от Созопол. След като обиколили редица аптеки, хората поръчали онлайн четири кутии, за които платили 134 лева. Когато отворили пакета установили, че вместо 400 предпазни маски, той е пълен с празни опаковки от кафе и пластмасови закачалки.

Оказа се, че по схемата има измамени и десетки други хора в цялата страна. В капана на мошениците попадна и жена от Пловдив, предава NOVA.

„Обявата беше пусната от жена на име Роза Димитрова. Свързах се с нея. Тя веднага ми отговори. В събота получих смс от куриерската фирма. Взех я, но я отворих чак у дома. Тогава видях, че съм получила една торба с боклуци, а не маски.

istock
istock

Свързах се отново с куриерската фирма. Оттам ми казаха, че могат да спрат наложения платеж, но им трябва номер на жалба, подадена в съответното районно управление. Така и направих. Обещах ми, че в най-скоро време ще се свържат с мен.

Потърсих и жената, но тя ме блокира, а после изтри профила си. По-късно открихме още профили със същата снимка, но с различни имена”, разказа потърпевшата Теодора Гешева.

Пробутват ни дрехи "втора ръка" за нови чрез онлайн бутици

За измамата разказа още едно семейство.


„Една кутия с маски достига вече над 200 лв. Съпругата ми намери обява, в която цената за кутия беше 37 лв. Това е подигравка със страха на хората”, обясниха пострадалите.

От полицията предупреждават при поръчка от интернет задължително да изискваме опцията за преглед и тест.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg