Възможно е пенсиите след 1 юли 2020 г. да скочат и с повече от планираните 6,7%.

Това съобщи социалният министър Бисер Петков по време на обсъждането на бюджета на НОИ за следващата година.

Той уточни, че в проекта на бюджета по правилото на чл. 100, швейцарското правило, е предвидено осъвременяване на всички пенсии от 1 юли с 6, 7 процента.

Този процент се получава по това правило спрямо данните към октомври.

Съгласно нормата на член 100 Надзорният съвет на НОИ би трябвало следващата година, когато вече имаме отчетни стойности на ръста на средния осигурителен доход, индекса на потребителските цени, да вземе окончателно решение с колко ще бъдат осъвременени пенсиите от 1 юли 2020 година.
 

НОИ в Разград ще консултира безплатно бъдещи пенсионери
БТА

Ръстът на средната пенсия за следващата година е от порядъка на 8 процента номинално или 30 лева, при очаквани 382 лева средна пенсия за тази година, 412,28 лева е прогнозата за следващата година.

С 6,7 на сто се увеличават минимални размери както на пенсията за осигурителен стаж и възраст, така и на социалната пенсия за старост, но социалната пенсия за старост предполага отделно решение на МС, каза министърът.

От 1 юли 2020 година социалната пенсия за старост се увеличава от 132,74 лв. на 141,63 лв. - с 6,7 на сто. Таванът на пенсиите остава 1200 лева.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст - 380 лева.

Запазва се и режимът за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност.

Как ще се отрази Бюджет 2020-а на пенсиите

От проектобюджета на Държавното обществено осигуряване личи, че има ръст на приходите от осигурителни вноски, който е около 580 млн. лева, или 7,8 процента спрямо събраните за тази година, каза Бисер Петков.

По думите му ръстът е резултат от високите равнища на заетост, които се очаква да продължат и следващата година на пазара на труда, и от политиката на повишаване на доходите и в реалния, и в бюджетния сектор.

istock
istock

"НАП събира повече осигурителни вноски, а това като цяло действа стабилизиращо на осигурителната система, защото и в бюджета за следващата година е предвидено около две трети от всички разходи да се финансират от осигурителни вноски, тоест само около една трета да се покрива от държавата", каза Бисер Петков.

Недостигът от средства, които се покриват от държавния бюджет е в порядъка на около 4 милиарда лева, което е около една трета от всички разходи, което е гаранция за относителна финансова автономност и стабилност на бюджета на Държавното обществено осигуряване в сравнителен план, заяви Петков.

НАП прибира такса върху здравните ни вноски

Трайна тенденция е всички фондове, с изключение на фонд "Трудова злополука и професионално заболяване", да са в недостиг, като най-голям е недостигът във фонд "Пенсии".

За фонд "Безработица" тази година недостигът е по-малък, като цяло за този фонд се предвиждат и намаления на разходите в следствие на намаление на равнищата на безработица , както и на броя на хората, които имат право на това обезщетение, каза в отговор на въпрос Петков.

При тези приходи, се залагат и по-високи разходи с около 700 милиона лева, основно по-високи разходи за пенсии.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg