Националната статистическа служба на Великобритания (ONS) предупреди, че излизането на работници на възраст между 50 и 65 години от работната сила може да се отрази негативно както върху финансите на хората, така и върху икономиката в по-широк план.
 

Проучването на организацията „Живей по-дълго: въздействието на работата от вкъщи върху по-възрастните работници“ изчислява, че ако процентът на заетост на хората във възрастовата група съвпада с този на тези на възраст между 35 и 49 години, това би добавило повече от 5% към брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство ( БВП), което се равнява на около 88 млрд. паунда.
 
Според изследването решението е продължаването на гъвкава заетост като начин за запазване на заетостта на по-възрастните работници, като се отбелязва, че предишни изследвания от юни и юли 2020 г. са установили, че тези, които работят изцяло от вкъщи, са по-склонни да се пенсионират по-късно, в сравнение с тези, които все още трябва да се справят с пътуване до работното място.
 
Предишното проучване е установило още, че по-възрастните работници на възраст от 50 до 69 години, които работят от вкъщи, смятат, че това подобрява баланса и благосъстоянието между професионалния и личния живот.
Делът на по-възрастните работници, които са планирали да работят от вкъщи след пандемията, е 22 %, което според ONS е над нивата преди пандемията.
 
Докладът установява, че 17,9 % от 50-годишните жени са били икономически неактивни, след като спрели да работят, докато при мъжете на същата възраст това са били 9,6%.
 
Междувременно при 64-годишните - 58,6% от жените са били икономически неактивни, в сравнение с 44,9% от мъжете.
 
Старши анализатор по пенсиониране на Харгрийвс Лансдаун, Хелън Мориси, казва: „Всичко, което позволява на хората да останат на работа по-дълго и да се възползват от увеличените доходи и пенсионни вноски, е добре дошло. Ранното напускане на работната сила може да има огромен ефект върху финансовата устойчивост на някого при пенсиониране, както и върху неговото физическо и психическо благополучие.
 

istock
istock

„Тези данни показват, че преминаването към работа от вкъщи се е отразило положително върху по-възрастните работници по отношение на тяхното здраве и баланс между професионален и личен живот. Липсата на ежедневно пътуване до офис освобождава време и също може да означава, че сте по -малко изложени на заболяване. Това може да означава, че хората могат да работят по -дълго, отколкото иначе биха работили. ", допълва експертът.

Пандемията увеличи ранното пенсиониране

Инвестиционният директор на Fidelity International, Майк Къри, посочва, че не всички по -възрастни работници предпочитат да работят от вкъщи, обяснявайки, че изследванията на Fidelity са установили, че над една пета (21 %) от хората на 50 години смятат, че пандемията има „отрицателно въздействие върху кариера ”.
 
Според нея е налице финансов ефект на доминото - една пета (21%) от над 55-годишните, при които има спад на доходите за период от 12 месеца поради пандемията, пенсионирането изглежда много различно от това, което са си представяли преди пандемията.

Том Селби, ръководител на пенсионната политика в AJ Bell, казва, че прекратяването на работа е доброволно решение в някои случаи и по-малко доброволно в други, тъй като може да бъде причинено от предизвикателства, свързани например с лошо здраве.

istock
istock

„Притеснително е, макар че може би не изненадващо, че хората, заети в нископлатени или физически интензивни сектори, имат шест пъти по-голяма вероятност да спрат да работят преди възрастта за държавна пенсия поради влошаване на здравето, отколкото тези, които работят в други професии“, посочва още той.

 „Нещо повече, жените са по-склонни да спрат да работят по-рано от мъжете, което потенциално допълнително засилва разликата в пенсиите между половете. Прекратяването на работа на 50 години - когато на теория вашата печалба и способността ви да спестявате трябва да са най-високи - също може да окаже значително влияние върху пенсионните резултати на хората. ", посочва Селби.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg