Глобалната здравна криза убеди един от клиентите на Гретхен Бенке, че тя може да се пенсионира рано на 51 години, ход, който жената най-накрая направи през февруари, убедена, че финансите й са в достатъчно добра форма, за да могат да започнат нейните златни години.
 
„Тя обмисляше ранно пенсиониране от около три години - казва Бенке, сертифициран финансов плановик в Плано, Тексас, пред Yahoo Money. - Вярвам, че пандемията я накара да почувства несигурността в живота и че не иска да прекарва повече време в работа, която е много стресираща, отнема здравето й и източва енергията й. "
 
Тя не е единствената. Необичайните обстоятелства на пандемията - неочакваният бум на фондовия пазар, безпрецедентните загуби на работа, уникалната заплаха за здравето на възрастните хора и загубата на време с близки хора - всичко това създаде среда, която помогна на много хора да се решат да се пенсионират.
 
Повече от 1 на 10 анкетирани заявиха, че пандемията ги е накарала да се пенсионират по-рано от очакваното, според неотдавнашно проучване на MetLife, като почти една трета възприемат казват, че „животът е твърде кратък“, докато една четвърт иска да прекарва повече време с любимите си хора или да имат повече свободно време.
 
„Възрастните хора наистина са се сблъсквали с нови предизвикателства, що се отнася до пенсионирането и спестяванията им при пенсиониране и как възприемат финансовото си бъдеще“, заяви Робъртта Рафалоф, вицепрезидент на институционалните анюитети за доходи в MetLife. „Имате тези хора, които казват:„ Наблюдавал съм как близки се разболяват, може би съм гледал как близки си отиват. Животът е твърде кратък. Ще се възползвам от това, което имам днес, и ще се оттегля.“

istock
istock

Например, един работник по доставката на FedEx в ранните 60 години, чиято предпандемична цел беше да се пенсионира на 65 години, се отказа миналия ноември, когато натискът и натоварването нараснаха.

„Работното темпо, на което той се подлагаше, се увеличаваше все повече и повече“, каза Кристофър Оуенс, старши сътрудник в Wealthspire Advisors."[Той] физически не можеше да издържи повече и не можеше да се справи."

Колко българи си купиха стаж за пенсия

За други комбинацията от загуба на работа и екзистенциални размисли ги убеди да се пенсионират по-рано. Друг клиент на Оуенс, който „винаги се страхуваше да се пенсионира“, беше уволнен от работата си в лекарски кабинет миналата година и „ситуацията беше почти решена за нея“, каза той.

Между мерките за безработица и блокиране, престоят вкъщи й позволи постепенно да премине към пенсия и да прекарва време със семейството си. Докато получаваше  обезщетения за безработица, тя също така поддържаше разходите си ниски и Оуенс обясни, че „е мислила да се върне на работа“, но с течение на времето става „все по-удобна в идеята за пенсия“.

istock
i

Така направи и Лари Харис, сертифициран финансов плановик в Ашвил, Северна Каролина, който признава, че пандемията му позволява да отвори въображението си за пенсия.

Колко платиха българи, за да си купят стаж за пенсия

"Аз съм на 67 и планирам да се пенсионирам", каза той пред Yahoo Money. „Пандемията създаде уникална възможност да изследвам работата от вкъщи и как това може да ми позволи да се наслаждавам да работя по-дълго с различно темпо. Това ми даде и известна представа за това как може да изглежда пенсионирането, ако не влизам всеки ден в офиса“, допълва той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg