Парите ни за втора пенсия не се топят по време на кризата.

Има повод за тревога, но тя е свързана с икономическия ефект от коронакризата, който е повсеместен и по целя свят. Това каза Даниела Петкова – член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
 
Пенсионен фонд не може да фалира, категорична беше тя и обясни, че може да фалира фирмата, която го управлява.
 
„За първото тримесечие, при всички инвеститори по целия свят, има отрицателна доходност. Размерът на отрицателната доходност за този кратък период от време е значително по-малък от натрупаната положителна доходност в предходните години“, обясни Даниела Петкова.
 
„За сравнение, българските пенсионни фондове успяха да минимизират щетата от сривовете на фондовите пазари по света. Към 31 март при тях е минус 7% до 9% доходността“, каза Петкова пред БТВ.
 
„Кризата на капиталовите пазари по света стартира още в началото на март с увеличаване на случаите на коронавирус в Италия. Задълбочи се със синхронизираните мерки в световен мащаб, което беше уникално като събитие. Не може да се каже, че пенсионните фондове работят на загуба“, уточни Даниела Петкова.

iStock
iStock

Фондовете работят с натрупване и въпреки отрицателната доходност говорим за намаляване на натрупаната положителна доходност, каза тя.
 
Процесът на възстановяване започна след мерките на централните банки, оповести се, че трилиони ще бъдат отделени, за да се балансира системата след този срив, каза Петкова.

С 20% по-ниски пенсии в края на 2021 г.

Пенсионните фондове още от миналата година са подготвили портфейлите си за посрещане на евентуална икономическа криза
в по-консервативен вид. Големият въпрос е как ще продължат нещата. Не очаквам, че на икономическия фронт след коронавируса всичко ще приключи за един два месеца, прогнозира експертът.
 
Готови сме за всички сценарии, включително и за бързо преструктуриране на портфейлите, каза Даниела Петкова. По думите й радостно е, че пенсионните фондове в България са постигнали доходност, която макар и отрицателна е наполовина по-малка от тази, постигната от фондовете в Европа.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg