С 20% по-ниски пенсии ще отпуска НОИ през последното тримесечие на 2021 г. , сочат анализите и прогнозите на Държавното обществено осигуряване.
 
Тогава жените, родени в началото на 1960 година, които ще трябва да се пенсионират, ще получат втора пенсия от частните пенсионни дружества.
 
Очаква се по същата причина през 2040 г. НОИ да отпуска с до 25% по-ниски пенсии.
 
Изчисленията на осигурителния институт са направени при хипотезата, че 100% от осигурените, родени след 31 декември 1959 г., ще продължат да се осигуряват в двата стълба.
 
Това означава, че коефициентът на заместване на пенсията от НОИ към дохода, получаван преди това ще намалява и ще се задържи на около 34-35% до края на 2030 година. Сега този коефициент е 42 на сто, уточнява БНР.

iStock
iStock

Възможността за прехвърляне на осигуряването изцяло към НОИ ще оказва благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб за хората, които ще изберат осигуряване само в НОИ.

Колко българи си купиха стаж за пенсия

За тях средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10 процентни пункта по-висок.
 
По-ниските пенсии, които НОИ ще отпуска след 2021 година за хората, които ще изберат да продължават да се осигуряват и в частните фондове, е заради планираната пропорционална редукция, тъй като част от общата вноска е била прехвърлена към частните пенсионни фондове, избрани от хората.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg