Ако есента вече e дошла, това означава, че има нова серия на телефоните iPhone. Apple не направи изключение и през 2023 г., защото ни представи множество подобрения в дизайна, технологията и производителността.

iPhone 15 също не направи изключение и новите му функции със сигурност ще те заинтригуват. Както вече знаеш, цената на новите продукти на Apple никога не е за пренебрегване, затова ние ще ти помогнем да вземеш най-доброто решение за една евентуална покупка.

Добавяме също, че през последните няколко години Apple не успя да изненада с иновации или революционен дизайн, като промените са свързани повече с функционалността, започвайки от поколението iPhone 11 до днес.

Може също така да се възползваш от много добра производителност и безупречно потребителско изживяване, ако закупиш някой от предишните модели, като iPhone 14 или дори iPhone 13, стига да го направиш от сигурен източник и телефоните да са проверени от специалисти.
 

В тази статия ще преминем стъпка по стъпка през цялата поредица от новости, които идват с пускането на пазара на новия телефон. От първия контакт с телефона виждаме пет значителни подобрения, които описваме подробно по-долу:

1. Портът Lightning е заменен с USB-C.

Идеята за този ъпгрейд този път не дойде от Apple, а е  законодателно искане, с което компанията беше принудена да се съобрази. Така по искане на Европейския съюз Lightning Port, който се използваше 11 години от Apple, беше заменен с USB-C. USB-C поддържа прехвърляне на файлове със скорост от 20 гигабита в секунда, докато досега чрез Lightning това беше ограничено до 0,48 гигабита. USB-C портът разполага, както се очакваше, с ускорена скорост на зареждане. За всички твои други аксесоари от Apple може да използваш специален USB-C адаптер към Lightning.

2. Подобрен дизайн и нови цветове.

Материалите, използвани в дизайна на iPhone 15, са алуминий и керамично стъкло. Стъклото предлага допълнителна здравина на дисплея - невиждана досега. От гледна точка на дизайна, ръбовете на iPhone 15 вече са извити, което създава по-приятен визуален ефект. iPhone 15, подобно на предишния модел, който е сертифициран по IP68, което означава, че е устойчив на прах и потапяне във вода.

Размерът на самия телефон е 147.6 x 71.6 x 7.80 мм и не се различава от предишните модели в същата гама. Цветовата гама е достатъчно разнообразна и тази година, като iPhone 15 се предлага в следните нюанси: черен, син, зелен, жълт и розов.

3. Двойната камера с подобрение до 48 MP.

Пейзажите, които снимаш с iPhone 15, ще изглеждат страхотно, защото от тази година iPhone 15 разполага с основния 48 MP сензор от по-големите си братя iPhone Pro и iPhone Pro Max. Преминаването от 12MP към 48MP определено ще подобри качеството на твоите снимки. В допълнение към Ultra-Wide, Wide и 2X за изображения, iPhone 15 разполага и с Next-Generation Portrait, нова функция,като така можеш да редактираш фокусната точка, след като вече си заснел снимката.

4. Подобрена резолюция плюс динамичен остров!

iPhone 15 има същия тип дисплей, като предшественика си iPhone 14, Super Retina XDR OLED, с HDR 10, но разделителната способност е различна в сравнение с предишното поколение: 2556 x 1179 пиксела за iPhone 15 срещу 2532 x 1170 пиксела за iPhone 14. В допълнение,  през 2023г. iPhone 15 получава актуализация за основния интерфейс, която беше очаквана от известно време от феновете на Apple.

Подобно на предишните модели iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, новият iPhone 15 наследява dynamic island. Dynamic island се намира в горната част на екрана, разширява се , за да улесни достъпа до функцията на iOS. Dynamic island улеснява навигирането през всички функции, от които се нуждаеш, освен това е и естетически приятен.

5. iPhone 15 получава чипа  A16 Bionic.

iPhone 15 разполага с чип A16 Bionic и 6 GB RAM,благодарение на което приложенията и игрите работят много по-гладко. По отношение на паметта имаш следните опции: 128 GB, 256 GB и 512 GB. A16 Bionic има 5-ядрен ускорен GPU, 50% допълнителна честотна лента на паметта и 16-ядрен Neural Engine за около 17 трилиона операции за една секунда. Чипът A16 Bionic удължава живота на батерията и безпроблемно поддържа computational photography.

Може би се чудиш като нас: Заслужава ли си този upgrade?

Сега вече знаеш основните новости, донесени с пускането на iPhone 15, и че официалната цена, обявена от Apple, е $799 за iPhone 15, докато $999 е началната цена за iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max.

За да имаш по-добра представа за цената, ние ти помагаме и с цената в българска валута. В специализираните магазини в България за iPhone 15 с 256GB може да бъде намерен на цена от около 2 200 лв.

След това кратко обобщение, можем само да заключим, че макар подобренията да са многобройни, те не са значителни и не са толкова впечатляващи, колкото може би сме очаквали.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg