През последните години златото става все по-привлекателно за инвеститорите по целия свят, включително и на Балканите. Възможностите за инвестиция в инвестиционно злато са две: кюлчета и монети.

Но какво е по-специалното на златните монети и какви предимства крият те? Ще разберете в следващите редове.

Ограничено предлагане

Търсенето на златни монети в световен мащаб не спира да нараства. Но предлагането на физическо злато е ограничено, а интересът към него – висок.

Цената на инвестиционното злато в евро нараства със средно 9% годишно през изминалите две десетилетия. Тенденцията на ръст осигурява надеждност и устойчивост на инвестиционните златни монети, защото те следват текущата стойност на благородния метал много близо.

Глобално разпознаване и достъпност

Златните монети като широко признатите британски суверен, Австрийски дукат Франц Йосиф, Виенска филхармония и Канадски кленов лист и Австралийско кенгуру са популярни в целия свят. Тяхната разпознаваемост и глобално признание елиминират притесненията относно продажбата им не само на българския, но и на чуждестранния пазар.

Тези качества даряват инвеститорите със спокойствие, че стойността на тяхната инвестиция е разпозната в целия свят.

Инвестиционните златни монети са освободени от ДДС

Инвестиционното злато в България е освободено от данък върху добавената стойност. Очевидно това важи и за златните монети. Така те не просто са законно платежно средство в страната си на произход, но и следят много близо спот цената на съдържащото се в тях злато.

Делимост и гъвкавост

Както златните кюлчета, инвестиционните златни монети осигуряват делимост и гъвкавост на вложението. Това означава, че можете да продавате златото си монетка по монетка, когато имате нужда.

Гъвкавостта да продавате по-малко количество от злато, което притежавате, е от голяма полза за осигуряване на печалба или финансиране при нужда, без да губите голяма част от него.

Устойчивост при икономически спадове

Представянето на златото на финансовия пазар често се откроява, когато други категории инвестиции спадат. Притежаването на златни монети се превръща в стратегически ход за защита на вашите финанси в подобни ситуации, дори и когато са непредвидени.

Ако решите да инвестирате в имоти, акции или криптовалути, можете да укрепите тези инвестиции със златни монети. Те издържат успешно икономическите бури и по време на различни видове рискове в средата.

Надеждна защита от инфлация

Освен при икономически спадове, инвестиционните златни монети служат за защита и от инфлацията. Добър пример за това е инфлацията след Ковид пандемията. В подобни времена можете да разчитате, че монетите са устойчиво средство за съхраняване на средствата.

Можете да ги продавате по всяко време и независимо от количеството

Това важи, ако се доверявате единствено на реномирани дилъри. Те винаги приемат да купят обратно златните ви монети, дори и за самите тях да не е изгодно. Количеството също не е от значение.

В обратния случай, нелоялните търговци вероятно ще откажат да откупят монетите ви при колебания на пазара, както и ако искате да обмените прекалено голямо количество.

За да обобщим, решението да инвестирате в златни монети надхвърля обикновената стратегия за финансовото ви бъдеще. Това е подход, който ви дава сигурност както при спад на пазарите, така и в тежки финансови кризи.

Накратко, докато светът е изправен пред икономическа несигурност, златните монети са стабилно средство за личното портфолио.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg