Усещането, че нямаш достатъчно пари, за да изплатиш кредитите си, може да бъде стресиращо и натоварващо, защото при парите и дълговете винаги са замесени емоции. 

Бюджетът – и процесът по създаване на бюджет – могат да ти помогнат да се откъснеш от проблемите, да оцениш ситуацията и да намалиш стреса от управлението на парите. Привидно простото предприемане на действия може да помогне за успокояване на нервите, така че недей да го неглижираш.  

Как да започнеш, ако никога не си се сблъсквал с бюджетирането  

Създаването на бюджет не е трудно, ако разполагаш с правилните инструменти, но винаги трябва да се помисли внимателно. Ако не разбираш каква е основната причина за определянето на бюджет, може да ти е трудно да поддържаш такъв.   

Ето и нашите съвети:  

Определи своето защо  

Най-добрият бюджет започва с ясна, смислена причина за създаването му на първо място. Каква е твоята причина и защо сега? Увери се, че това е нещо, което те интересува – и бъди толкова конкретен, колкото можеш. Например - искаш просто да се измъкнеш от дълговете, да имаш пари за мечтаната дестинация или искаш да закупиш ново жилище. Целта трябва да бъде добре дефинирана, смислена и мотивираща.  

Определи приоритетите си  

Отделно от бюджетните ти цели, какво е най-важно за теб? Какво прави ежедневието забавно и смислено? Кои дейности или хобита са най-важни? Определянето на приоритетите ти помага да правиш трудни избори по-лесно. Базирането на бюджета и разходите около приоритетите ти прави всичко много по-лесно.  

Проследи разходите си  

Най-добре е да разбереш къде отиват парите ти, преди да промениш нещо относно това как ги харчиш. Например, месечно харчиш много повече за доставка на храна до дома, отколкото за покупки от хранителния магазин. Това е разход, който може да си спестиш, и затова трябва да се фокусираш върху него.  

Избери своя метод  

Кой метод за бюджетиране работи най-добре за теб? Избере този, към който смяташ, че ще имаш повече време да се придържаш. Повече за различните методи на бюджетиране може да прочетеш в другите ни статии.  

Работи върху своята финансова култура и използвай финансови речници, за да разбереш как по-добре да управляваш парите си. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg