Каква е ситуацията в момента при кредитите за малките предприятия?

Банките в страната са ликвидни и имат желание да финансират бизнеса в България, но все по-малко са добрите проекти, които ни се предлагат за кредитиране. Поради трудната икономическа ситуация отчитаме известен спад в търсенето на кредити от страна на фирмите, но ние като банка винаги сме готови да подкрепим добрите идеи и добрия мениджмънт.

До каква степен рискът при теглене на кредит е оправдан?

В сегашната непредвидима среда, когато много малки и средни предприятия изпитват затруднения при обслужването на кредитите си. Важно е собствениците да имат ясни и постижими планове за бизнеса и да са наясно какъв кредит могат да обслужват при всеки един сценарий. Тогава и банката ще им повярва и ще ги подкрепи. Ние, обаче, не съветваме от самото начало бизнесът да стартира с голям размер кредитно финансиране, защото това ще обремени твърде много фирмата преди тя да е стъпила на крака.

Какви са интересните оферти в момента на пазара?

В момента много от малките фирми в страната имат нужда от подкрепа на своите планове и идеи, както и от предвидимост и прозрачност по отношение на лихвените условия. Нашият кредит Партньор с фиксиран лихвен процент в евро и лева от 7%, както и промоционална годишна такса за управление на целия период на кредита от 0.5%, предлага това, от което компаниите имат най-голяма нужда сега: стабилност и предсказуемост в тази трудна икономическа ситуация. Финансирането, осигурено с подкрепата на Българската Банка за Развитие, може да бъде ползвано за инвестиционни цели или за кредит за оборотни средства.

Какво бихте посъветвали хората преди да пристъпят към взимането на кредит?

Уточнете нуждата от кредит – целта, начина на погасяване. Изяснете си за какво е необходим кредитът, за да изберете най-подходящия начин на финансиране. Също така е много важно да сравнявате сравними оферти. Когато анализирате предложенията на няколко банки, бъдете сигурни, че ви предлагат едно и също нещо и сте запознати с всички условия. Не на последно място, винаги съветваме хората, обърнали се към нас – бъдете честни с вашата банка. Взаимоотношенията между банката и клиента трябва да се основават на доверие и партньорство, за да бъдат от полза за двете страни. Ползвайте банката като партньор и консултант, обсъждайте с нея вашите планове и идеи, за да може да получите професионален съвет за бизнеса си. Ако изпитвате затруднения, много е важно своевременно да уведомите финансиращата институция за това и да потърсите съвместно решение за излизане от затруднението. В противен случай, колкото по-късно се обърнете към банката, толкова по-трудно ще намерите разбиране от отсрещната страна.