В света, който се променя бързо, има моменти, когато можем да бъдем поставени в безизходна финансова ситуация. В тези моменти бързите кредити стават нашият “спасителен пояс”. Но как правилно да използваме тази “суперсила”? Кога да теглим подобен вид заем и как да ги погасяваме ефективно?

Какво представлява бърз кредит

Бързите кредити представляват възможност за получаване на пари в кратък срок. Това са микрозаеми, които могат да се теглят от банки, частни кредитори и всичко това се случва изцяло онлайн. Отличават се от другите видове заеми по срока и бързината на одобряване – най-често може да получите потвърждение в рамките на 24 часа.

Използване на бързи кредити в правилното време

Неотложните нужди могат да възникнат по всяко време. Понякога можем да стигнем до заплата, друг път различни обстоятелства биха направили така, че парите ни да свършват много по-рано. Това е и моментът, когато бързите кредити идват на помощ. С приложението на онлайн технологии, процесът на одобряване е изключително бърз и удобен. Можем да се възползваме от техните услуги при:

- спешни медицински разходи – понякога животът ни поднася неочаквани предизвикателства. Здравето е наш приоритет и трябва да се погрижим за него, без да чакаме. Бързите кредити са идеални за това, предлагайки лесен и бърз начин за покриване на медицинските разходи.

- аварии по дома или автомобила – когато домът или автомобилът ви се нуждаят от спешен ремонт, бързите кредити могат да бъдат добър изход. Те ви позволяват да покриете разходите за ремонт, без да чакате следващата заплата или да теглите средства от спестяванията си.

Най-голямото им предимство е, че не е необходимо да чакате. Всичко се случва бързо, с няколко клика на мишката, и е спрямо вашите индивидуални нужди и възможности. 

Как да управляваме бързите кредити?

След като вземете решението, че ще имате нужда и ви се налага да използвате бързи кредити, трябва да можете да ги управлявате правилно. Плащането на вноски трябва да бъде изпълнено в определените за целта дни, за да избегнете допълнителни утежнения. Това, което съветват специалистите от А1, е да започнете със сравнение на условията:

- лихви – важно е да сравните лихвите, предлагани от различни кредитори. Такъв тип заеми често имат високи лихви, което може да доведе до значително увеличение на сумата, която ще трябва да връщате;

- срок на погасяване – това е друг фактор, който трябва да се има предвид. По-дългите срокове обикновено водят до по-високи лихви и обратно.

- скрити такси и условия – добре е предварително да се уверите, че сте прочели и разбрали всички условия в договора. Това включва разбиране на всички възможни скрити такси, условия за ранно погасяване и други, които може да бъдат приложими.

За ваше улеснение е добре да се придържате и към следните препоръки:

- правете плащания на време – важно е да плащате вноските си в срок, за да избегнете лихви и глоби;

- избягвайте продължителността на заема – подобно дългосрочни сделки могат да бъдат примамливи, но често носят високи лихви. Ако е възможно, изберете краткосрочен вариант, който можете да погасите бързо. Така вноските може да са по-високи, но крайната сума, която ще платите – доста по-ниска. 

Има ли изисквания за кредитоспособността ви?

Кредитоспособността е ключов фактор при одобряване на бързи кредити. Важно е да знаете как да я поддържате и подобрявате.

1. Плащайте своите дългове навреме

Вашата история на плащанията играе голяма роля в кредитния рейтинг. Винаги плащайте дълговете си навреме, за да поддържате кредитоспособността си на добро ниво.

2. Не прекалявайте с новите заеми

Приемането на твърде много нови кредити в кратко време може да повлияе негативно на кредитоспособността ви. Винаги се уверявайте, че можете да управлявате разноските си, преди да поемете нов.

Правилното управление може да ви помогне да останете финансово стабилни дори в най-трудните времена. Важно е обаче да ги използвате разумно и да сте наясно с условията и лихвите, преди да поемете някакъв финансов ангажимент.

Има ли рискове и последици от непогасен бърз кредит?

Ако не успеете да погасите бързия си кредит в срок, това може да има сериозни последици. Това може да включва допълнителни такси, увеличаване на лихвите, намаляване на кредитоспособността ви и дори съдебни дела. Преди да изтеглите подобен вид заедм, е важно да оцените дали ще успеете да го погасявате в срок.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg