Ако чувствате, че парите ви изтичат между пръстите, ако взимате нелоша заплата, но пак се налага да чакате с нетърпение датата на следващото плащане, значи финансите за вас не са приоритет.

Да, точно така. Ако имате проблеми с парите, не е само защото не ви достигат като сума, а защото не отделяте достатъчно време за управлението им. А това е сигурна “рецепта” за финансови проблеми.

За да не бъде новата година поредната, в която ще се притеснявате за пари, ето какво може да предприемете според находчивите съвети на Изи Кредит онлайн:

Създайте си спешен фонд

Спешния фонд са средства, които пестим за спешни ситуации. Те са различни от средствата, които отделяме за покупка на нова вещ или покриване на регулярен разход. Смисълът на спешния фонд е да се обърнете към него в случай на внезапно спиране на притока на средства (уволнение или излизане в дълъг болничен) или да покриете изненадващи ситуации като спукана тръба у дома или ремонт на автомобила.

istock
istock

Бъдете дисциплинирани с плащанията

Финансовата дисциплина много прилича на спортната - отиваш на тренировка дори когато не ти се ходи или казано с парични термини - плащаш вноските и сметките си дори когато не ти се плащат. 

Не би трябвало да има никаква причина на този свят, която да ви отклони от редовното погасяване на вноски по бърз кредит, лизинг на автомобила и т.н. Само така ще държите финансите си под контрол и ще знаете ясно с колко пари разполагате.

С кредит или без - според ситуацията 

Всъщност, и двата начина за пазаруване имат своите предимства. При покупката чрез спестяванията си  взимате продукта веднага, без допълнителни такси и без да се начислява лихва. Платите ли със спестяванията си обаче, наличните ви средства автоматично намаляват със сумата, която сте платили. 

istock
istock

Ако обаче не разполагате със спестявания и не искате да оставате без никакви налични пари, а имате нужда да направите покупката, на разположение са различните възможности за кредити - потребителски, бърз кредит срещу лична карта и т.н. Този тип финасиране дават възможност да получите пари в момента, в който ви трябват, а да ги върнете в бъдещето. 

И при двата вида финансиране на покупките трябва да имате ясен план за сегашното и бъдещото си финансово състояние. 

Отделете време на парите си

Много  хора смятат за загубено времето, в което “правят сметки”. Вижда им се дребнаво или ненужно. Всъщност парите ни наистина имат нужда от време и внимание - не само докато ги печелим, но и преди да ги похарчим. Като поемем контрола върху финансите си и знаем къде точно отива всеки лев, можем да сме спокойни, че извличаме максимума от парите, които имаме.
 

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg