Задължителната гражданска отговорност (ГО) е от съществено значение за всяко МПС. Тя покрива имуществени и неимуществени щети, причинени на трети лица при автомобилна катастрофа. В случай на такива, водачът е отговорен и трябва да покрие разходите, което може да му струва много скъпо. Със застраховката ГО, тези разходи се покриват от застрахователя.

Но знаете ли как се изчислява гражданската отговорност в детайли? Прочетете по-надолу в статията, за да разберете по-подробно.

Калкулатор за изчисляване на гражданската отговорност

С помощта на калкулатор за гражданска отговорност може лесно да изчислите премията ѝ. Този инструмент взема под внимание множество фактори, за да определи каква ще бъде цената на вашата застраховка. За целта се попълват данни както за автомобила, така и за водача.

Данни за МПС

Ето коя информация за превозното средство касае стойността на премията:

- вид на МПС – при калкулатора се има предвид дали е лек автомобил, товарен, автобус или друго. Колкото по-голямо по вид е превозното средство, толкова се оскъпява и премията, защото щетите, които ще причинят товарните автомобили са значително по-големи от тези, нанесени от лека кола;

- предназначение – ако МПС-то не е предназначено за лично ползване, а например – за таксиметрови услуги или за отдаване под наем, цената се повишава. ГО за превозните средства с десен волан също е по-висока;

- кубатура на двигателя – по-мощните автомобили се считат за по-рискови на пътя, затова и имат по-голяма надбавка върху цената;

- година на производство – обикновено колкото е по-стар автомобилът, толкова цената за ГО е по-ниска, тъй като пазарната му стойност е спаднала с годините.

Освен това, под внимание за изчисляване на гражданската се вземат още марката и моделът, допълват специалистите от Групама Застраховане.

Данни за водача

Какви данни за водача оказват влияние?

- възраст и стаж като водач – това са едни от основните фактори, оказващи влияние на калкулатора, защото те определят водача като по-рисков или не. Колкото по-млад на години е шофьорът и колкото по-малко опит има зад волана, толкова е по-скъпо;

- регион на използване – спрямо населеното място, в което ще се шофира, се определя и нивото на опасност от настъпване на ПТП. Съответно в по-големите градове, то е по-високо, спрямо това в по-малко населените райони. Това се дължи на по-голямата наситеност и трафик на превозни средства. Водят се и статистики за поведението на шофьорите от дадена област, което също оказва влияние;

- начин на плащане – има опция за плащане на цялата сума, както и разсрочено. Ако изберете вариант за плащане посредством 2 или 4 вноски, това също може да повиши стойността.

Запомнете, че всяка информация, която предоставите, помага на калкулатора да изчисли по-точна стойност за вашата застраховка.

Какви стъпки следват след изчисление с калкулатор?

След като сте получили ориентировъчна представа за стойността, която следва да платите, благодарение на калкулатора, идва моментът да изберете при кой застраховател да подпишете договор и да попълните документите.

Сравнение и анализ

В калкулатора на който и застраховател да сте гледали, следващата стъпка е да сравните тази оферта с другите на пазара. В света на застраховките съществуват различни варианти и условия, затова е важно да знаете къде ще получите най-доброто предложение.

Вместо да търсите близък офис, съществуват и онлайн платформи за сравнение на застраховки, които ще ви помогнат да видите различните оферти, да ги анализирате и да изберете тази, която най-добре отговаря на вашите нужди. Освен това, може да говорите директно с консултант, ако имате затруднения.

Попълване на полицата

Един от последните етапи в процеса на изчисляване на гражданската е попълването на съответната полица.

Следвайки стъпките ще видите, че вече сте събрали от калкулатора информацията, която трябва да предоставите, като обикновено се иска и регистрационен номер на автомобила и такъв на талона. Ако сте решили да попълните данните онлайн и по този начин да пуснете заявка за издаване, обикновено има наличен съветник, който може да ви помогне при нужда.

Бонуси и отстъпки: Как да спестим от ГО?

Освен да сравните цените, може да се ползвате и от възможността за бонуси и отстъпки, които предоставят застрахователите. Има различни методи, чрез които да намалите стойността на застраховката. Запознайте се с тях или попитайте какви начини предлага даденият застраховател и какви са условията за това.

Преди да закупите застраховка, се уверете, че сте проверили всички възможни опции за бонуси и отстъпки.

Отговорност и сигурност с гражданската отговорност

Изчисляването на гражданската е ключова стъпка към безопасната и отговорна употреба на автомобила, въпреки че изглежда като поредната задача в списъка със задължения.

Надяваме се, че с това подробно ръководство сега вече знаете повече за това как да изчислите гражданската с калкулатор и сте готови да се заемете с тази задача с увереност и сигурност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg