Голяма част от хората имат поне по една кредитна карта, а други не са сигурни дали изобщо искат такава. Независимо от кои сте, е важно да знаете какви възможности може да ви предостави кредитната карта. Те определено са доста и е важно да подберете най-точните за вашите нужди и предпочитания. Ще ви разкажем малко повече за всички тях, за да успеете най-точно да прецените дали и каква кредитна карта е подходяща за вас.

Спокойствие в лицето на резервни средства по всяко време

Основното предимство на всяка кредитна карта е, че тя ви предоставя възможност да разполагате с допълнителни средства по всяко време. Например може да се окажете в спешна ситуация, в която да са ви нужни финанси веднага. С кредитната карта ще се подсигурите за всички непредвидени ситуации и си гарантирате спокойствие, че сте винаги подготвени. Кредитните карти се приемат във всяка точка на света и спокойно можете да разчитате на тях при бизнес пътуване или екскурзия. Дори за не толкова належащи ситуации, кредитната карта е средството, с което да направите няколко големи покупки максимално бързо. С кредитна карта в портфейла няма да се налага да отлагате желания.

Чудесна опция за онлайн плащания

Кредитните карти са неизменен помощник при онлайн покупките ви. Ако се притеснявате да пазарувате от карти с по-голяма наличност, или не желаете да споделяте картови данни при по-сигурни или не толкова онлайн търговци, то определянето само на една кредитна карта с по-малък лимит е идеалният избор за всички онлайн разплащанията в уеб пространството. Кредитните карти ще ви отворят врати за пазаруване почти навсякъде. С тях можете за минути да резервирате хотели и самолетни билети, да вземете кола под наем или билет за опера. И можете да сте спокойни докато пазарувате онлайн – плащанията ви са защитени със създадената 3D парола на картата.

istock
istock

Получаване на отстъпка като процент от сумата на покупките ви обратно

Кредитните карти ви предлагат чудесната опция да получите обратно процент от стойността на покупките си в края на календарната година (т. нар. програма money back), актуална програма можете да разгледате тук. Най-хубавата част е, че ще получите 1% обратно за плащанията при търговци в края на годината, общо до 200 лв. Или с кредитна карта пазарувате лесно и навсякъде, а си гарантирате награда без допълнителни усилия.

Възможност за довнасяне на средства

Притеснявате се, че пазарувате на кредит, а същевременно искате да имате карта, която да се приема навсякъде и да ползвате без да си поставяте граници. Това не е проблем, защото можете да внасяте суми над разрешения кредитен лимит. По този начин вие добавяте собствени средства, на които спокойно можете разчитате и използвате в случай на нужда.

Гратисен период

Още едно от предимствата на кредитните карти е възможността да пазарувате сега, а да погасявате дължимите средства отложено. Дали да изплатите изцяло покупките при търговци в рамките на гратисния период и да се възползвате от до 45 дни безлихвен кредит или да оптимизирате месечния си бюджет като погасявате на минимални месечни вноски - решението е изцяло във вашите ръце. Дължимата лихва е само върху използваната част от отпуснатия ви лимит. А ако сте активен ползвател на кредитната карта, можете да намалите лихвата си, при условие че направите определен брой трансакции на фиксирана обща минимална стойност.

istock
istock

Възможност за издаване на допълнителни кредитни карти

Да сте притежател на кредитни карти не означава само вие да се възползвате от всички изброени предимства. Интересно и полезно е да знаете, че можете да заявите издаване на допълнителна карта за вас и/или на член от вашето семейство. С удобството да издадете повече от една карта Вие държите под контрол средствата си и Вашия начин на харчене - да кажем една от картите е за вашите онлайн разплащания и втора при пътувания. А ако детето ви вече е студент в чужбина, допълнителната кредитна карта ще ви направи спокойни, че то разполага с резервни средства за всякакви спешни ситуации.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg