Случвало ли ви се е да имате непредвидени разходи, които трудно успявате да покриете, или периоди с нередовни приходи, в които с нетърпение очаквате следващото постъпление по сметката? Ако е така, не сте сами – всеки човек се е сблъсквал с подобна ситуация поне веднъж в живота си.

Спасителен пояс в тези моменти е овърдрафтът, който може да ви помогне да покриете възникналите разходи, осигурявайки необходимата краткосрочна финансова стабилност.

Но как работи той, какви са предимствата му, както и ситуациите, в които може да бъде полезен? Прочетете повече, за да разберете, дали е правилният финансов инструмент за вас!

Какво представлява овърдрафтът?

Овърдрафтът е краткосрочен кредит с предварително определен лимит, който се предоставя директно по разплащателната сметка на кредитоискателя.

По същество, той действа като заем, който можете да използвате изцяло или на части и обикновено се предоставя за допълване на временен недостиг на средства. Използваната част от него се погасява автоматично при всяко постъпване на сума по разплащателната сметка, като при частично или цялостно погасяване може да бъде използван отново.

Кога би бил полезен?

Животът е пълен с неочаквани ситуации, които са предпоставка за непланирани разходи – повреда на автомобила, нужда от спешна медицинска помощ или неочакван ремонт у дома – случаите, в които овърдрафтът може да покрие нуждите ни, са много.


Предимства на овърдрафта:

- Разполагате със средства по всяко време

Едно от основните предимства на овърдрафта е гъвкавостта, която предоставя – с него имате достъп до допълнителни средства по всяко едно време и можете да ги използвате тогава, когато имате нужда от тях, без да се налага да кандидатствате за кредит и да изчаквате одобрение.

- Дължите лихва само върху използваната част от средствата

Друго предимство на овърдрафта е, че дължите лихва само върху частта от средствата, които използвате, а не върху целия кредитен лимит. Това означава, че ако изразходите само малка част от лимита си, ще ви бъде начислена лихва само върху тази част, а не върху цялата договорена сума.

- Имате възможност да кандидатствате изцяло онлайн

С развитието на дигитализацията все повече финансови институции предлагат възможност за онлайн кандидатстване за кредитни продукти. В Банка ДСК, например, процесът по кандидатстване за кредит овърдрафт е бърз и лесен и отнема не повече от минута.

Това е особено полезно за хората без удобен достъп до банков клон и тези, които искат да спестят време и усилия и предпочитат да управляват финансите си дигитално.

В заключение, овърдрафтът осигурява допълнителна сигурност и спокойствие във важни моменти и безспорно може да бъде полезен инструмент в управлението на краткосрочни финансови нужди.

Благодарение на факта, че можете сами да определяте кога, как и доколко да изразходвате предоставения лимит, не е необходимо да се обвързвате с месечен погасителен план и вноски. В случай, че овърдрафтът не ви е необходим, средствата остават налични по вашата сметка, без да дължите лихви и такси, а ако преустановите изцяло използването му, можете да прекратите сключения договор по всяко време. Единствено условие е усвоената сума и начислените лихви да бъдат погасени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg