Уморени ли сте от чувството, че непрекъснато се появяват неочаквани разходи, които дерайлират бюджета ви?

Знаем колко разочароващо е да планираш внимателно разходите си и изведнъж всичко да се провали заради непредвидена сметка или спешен разход. Но не се притеснявайте, има начини да останете на път и да избегнете тези изненади да взривят бюджета ви. 

В тази статия ще споделим няколко бързи съвета от специалистите по финанси от Изи кредит, които могат да ви помогнат да сте подготвени за неочаквани разходи и да поддържате финансите си под контрол.

Независимо дали става дума за ремонт на кола, сметка за лечение или друг непланиран разход, с правилния начин на мислене и стратегия можете да поемете контрола върху финансовото си състояние и да избегнете всеки ненужен стрес. Да започваме!

Подредете по приоритет: Определете кое е важно

Първата стъпка е да определите какво е важно и съществено във вашия бюджет. Това са винаги плащанията, при които има последици - начисляване на лихва или прекъсване на услуга. Тук влизат комуналните услуги (ток, вода, парно), наем и вноските по заемите - бързи кредити или ипотека.

След като идентифицирате тези основни елементи, е време да оцените други разходи, които не са толкова критични. Несъществените разходи могат да включват вечеря в ресторанти или закупуване на нови дрехи. Като намалите тези несъществени покупки, можете да заделите повече средства за неочаквани разходи, които могат да възникнат.

Намалете несъществените разходи

Лесно можете да определите несъществените разходи като си зададете въпроса “мога ли да живея без това”. И ако отговорът е “да” или “да, засега”, значи разходът е несъществен.

Тук най-често са разходите за забавления, разточителните вечери и почерпки в бара и забавленията.

В никакъв случай не ви караме да се отдадете на “пост и молитва”, само и само да имате спестени пари. Не, важно е просто да си правите по-добре сметката, за да имате пари за всичко.

Търсете сделки и отстъпки

В днешно време е много лесно да се пазарува изгодно, стига човек малко да потърси. Има сайтове за колективно пазаруване, сезонните намаления са с ясен график, а ако ви потрябва нещо спешно, винаги можете да го купите втора ръка, вместо ново и да спестите поне половината от сумата.

Когато човек изкарва парите си с честен труд и знае откъде е дошла всяка стотинка, е съвсем в реда на нещата да се отнася внимателно с харчовете си, като търси изгодни сделки. 

Само не купувайте нещо просто защото е намалено. Първо си спомнете въпроса от по-горе - мога ли да живея без това.

Фонд за спешни случаи

Това може да бъде толкова просто, колкото да заделяте малка сума всеки месец в отделна спестовна сметка, която да докосвате само в случай на спешност.

Друг начин за предварително планиране на бъдещи разходи е да създадете бюджет, който включва както фиксирани разходи (наем/ипотека, комунални услуги и т.н.), така и променливи разходи (хранителни стоки, развлечения и т.н.). Като разпределяте средства специално за всяка категория и се придържате към нея, ще бъде по-малко вероятно да преразходите или да се насочите към други области от бюджета си.

Ако се появи непредвиден разход, който надвишава бюджета ви за спешни случаи, можете да се обърнете към Изи кредит, за да си помогнете при финансовата си нужда, а после, с вече изградена финансова дисциплина, да държите разходите си под контрол.

 !Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg