Със сигурност ви се е случвало да трябва да изчакате следващата си заплата, за да направите определена желана от вас покупка. В много случаи разполагате с част от сумата за нея и съвсем малко не ви достига. Има една чудесна опция, която да ви помогне в такива ситуации и това е овърдрафт по вашата банкова сметка.

На практика чрез този продукт банката ви предоставя възможност да получите допълнителни средства, които да използвате в случай че балансът ви стигне до нула и имате нужда от още финанси. След това, при постъпване на заплата в сметката ви, използваната допълнителна сума се изплаща обратно и можете отново да разчитате на нея, когато прецените за нужно.

Ще откриете тази опция и с името кредит овърдрафт, тъй като реално тя ви предоставя допълнителна сума на кредит. Едно голямо предимство, което ви дава е, че не дължите отделни месечни такси, а също така не е нужно да откривате нова сметка в банка. Ще получите, ползвате и погасявате кредитът овърдрафт чрез сметката, по която вече получавате вашата работна заплата. Ще ви разкажем малко повече за ползите от използването на овърдрафт. Така ще можете да откриете защо би ви бил полезен спрямо вашите нужди.

istock
istock

По-лесно кандидатстване и получаване

Ако вече сте клиент и получавате доходи по сметка в Банката, можете да кандидатствате и получите кредит овърдрафт при олекотена процедура, без необходимост от предоставяне на каквито и да било документи. Освен това вече можете да го направите изцяло онлайн. Един доста добър вариант за получаване на допълнителни средства, който ви предоставя банката лидер на пазара в кредитирането на граждани. Реално е нужно да попълните само сума, вашите имена, ЕГН и данни за контакт и след това директно кандидатствате. А след одобрение и подписване на договор за съответния овърдрафт получавате сумата в рамките на следващия работен ден.

Овърдрафтът не е свързан с месечен погасителен план и вноски. В случай, че не ви е необходим, средствата остават налични по вашата сметка, без да дължите такси, а ако прецените можете по всяко време да се откажете и да прекратите използването му.

Допълнителни средства по всяко време с овърдрафт

Това е и основното предимство и удобство на овърдрафта. Можете да сте спокойни дори за случаи, в които вече сте изхарчили заплатата си и имате нужда от още средства. Също имате възможност да финансирате малко по-големи покупки по-бързо, вместо да изчаквате заплатата си следващия месец. Например искате да купите нов телевизор на промоция и имате налична почти цялата сума. Чрез овърдрафта можете да реализирате покупката си сега на съответната добра цена.

istock
istock

Освен това, в случай на спешни ситуации, определено ще имате спокойствие. Например налага ви се по-голямо плащане поради здравни нужди или пък пътувате в чужбина и спешно ви трябва допълнителна сума. Като цяло определено овърдрафтът ви предоставя допълнително спокойствие в голямо изобилие от ситуации и си заслужава да се възползвате от него.

Възможност за използване на част от или целия овърдрафт

Да, кредитът овърдрафт не се усвоява задължително накуп, а ви дава възможността да ползвате при необходимост част от него или пълният му размер. Реално през погасителния период за съответния месец ще трябва да възстановите единствено средствата, които сте използвали и дължимите лихви са само върху тях. Другите средства остават като налични неизползвани. И разбира се след това отново можете да използвате целия си овърдрафт. Тоест всеки месец разполагате с допълнителна сума и след погасяването на използваната отново я имате на разположение за следващия месец в пълен размер. Така си осигурявате допълнителна сигурност и спокойствие във важни за вас моменти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg