Често, когато ни трябват пари, за да реализираме някой от своите планове, се сещаме за потребителски кредит. Това е решение, което може да бъде много изгодно за нас, особено ако знаем как да подходим при избора му.

Ето някои от най-често допусканите грешки при избор на кредит според експертите в потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси:

  1. Избираме първата оферта, без да сме проучили пазара.

Не винаги първата оферта, която привлече вниманието ни, е най-изгодна. Събирането на няколко оферти от различни финансови институции може да изглежда като доста трудоемка задача, но в крайна сметка ще ни помогне да вземем добре информирано решение. За да можем да направим бързо сравнение между предложенията, най-добре ще ни послужи Стандартният европейски формуляр за преддоговорна информация, който всеки кредитор е длъжен да издава при предоставяне на информация за дадена оферта.

  1. Избираме висока месечна вноска.

Обикновено, когато разглеждаме параметрите на потребителския кредит, избираме по-кратък срок, за да го изплатим по-бързо. Това обаче означава, че месечната вноска ще бъде по-висока. Затова експертите съветват потребителите да преценят месечната вноска по кредита си спрямо доходите и разходите си, така че да не нарушат баланса на бюджета си. Това е и един от принципите от философията за отговорно кредитиране, която компанията следва, а именно – да помага на клиентите си да поддържат разходите си на ниво, което с времето няма да изчерпи ресурсите на семейния бюджет.

  1. Не питаме и не четем.

Неслучайно се казва, че „дяволът се крие в детайлите“. Често нямаме търпение да подпишем договора за кредит и единственото, което ни вълнува, е кога ще ни бъдат преведени парите. Затова кредитните консултанти са тези, които трябва да предоставят винаги в ясна и разбираема форма информацията на клиента, както и да го насърчават да прочете договора си.

Достъпно, лесно за разбиране, вдъхващо сигурност, гъвкаво и иновативно кредитиране – това са 5-те стълба на отговорното кредитиране за БНП Париба Лични Финанси, България. Като отговорен кредитор, компанията винаги е готова да даде съвети за избор на кредит на клиентите си, както и по отношение на управлението на личните им финанси.