През месец септември предстои откриването на новия Астрал Бизнес Център.

Бутиковата сграда клас А е разположенa в една от най-атрактивните и бързоразвиващи се бизнес локации на столицата – района на Летище София, на кръстовището на бул. "Хр. Колумб" и ул. "Продан Таракчиев", в среда само от нови бизнес сгради.

В непосредствена близост се намира спирка на автобусни линии 84 и 384, както и метростанция, която ще бъде пусната в експлоатация до 2013 г.

Инвеститор е "Астрал Пропърти Мениджмънт" ООД, дружество от AH Holding, част от който е и туроператорът АСТРАЛ Холидейз АД.

Проектът на сградата и вътрешният интериор са работа на екип с ръководител арх. Атанас Панов – "LPConsult"/"SectorArh", носител на награди "Сграда на годината".
Инвеститорският контрол e осъществен от "Микс Консултинг Груп" АД с ръководител инж. Румен Хорев.

Главен изпълнител на проекта е СК "Арнаудов" ЕООД с управител Васил Арнаудов.

Астрал Бизнес Център е изграден върху терен с площ 1833 кв.м. Сградата е с РЗП 10 355 кв.м., която включва 2 подземни и 10 надземни нива.
Състои от две части – двуетажна търговска част – шоурум и ресторант и осем етажна офис част с височина 36 метра от кота прилежащ терен.

Автомобилният достъп до двете подземни нива е осигурен посредством открита автомобилна рампа. Осигурена е достъпна среда за хора с увреждания във всички зони на сградата, както и необходимите места за паркиране на инвалиди.

Сградата, наричана "Окото"
Външният контур на сградата включва овали и остри ъгли, повтаряйки формата на око, което е развито като декоративен елемент на покрива.

Иновативна е използваната технология за енергоспестяваща двойна фасадна система, която служи за слънцезащита, като едновременно предпазва сградата от прегряване и преохлаждане и подобрява нейната енергоефективност.

Концепцията за фасадата на високото тяло е изграждането на специфична "doubleskin" система с редица предимства: буфер, предпазващ от прегряване, протекция от вятър, слънцезащита, естествено вентилиране/охлаждане през летните месеци, енергоефективност, механична защита на вътрешната фасада (състои се от вътрешна и външна "ципа" и въздушен слой между тях).

Подобна фасада (double skin) е изпълнена върху две сгради в световен мащаб – сградата на Армията на спасението в Лондон и сградата на Презастрахователно дружество в Мюнхен.

Покривите са плоски, озеленени интензивно. За целта дебелината на олекотения почвен субстрат е 60см, над шоурума,което дава възможност за засаждане на ниски и средновисоки дървестни видове

Синергия на площите

Първокласните търговски площи, подходящи за шоурум са разположени на партерното ниво и притежават големи остъклени витрини към улицата.

Бизнес ресторантът с кафе-бар и панорамна тераса, разположен на втория етаж, е замислен да обслужва както работещите в сградата, така и техните делови срещи.
Конферентните зали (295 кв.м) са ситуирани на първия етаж. Те се преграждат с мобилни стени на DormaMoveo и могат да променят площта си според случая.

Покритият охраняем паркинг гарантира сигурността на служебните и личните автомобили.

Централизираното административно управление, което включва поддръжка на общите площи и системи, почистване и охрана, гарантира грижа и висок стандарт на обитаване и сигурност за наемателите.

5 високоскоростни асансьори от най-новия модел на KONEMonoSpace предлагат интересна концепция за интериора - "Четири сезона".

Предвидени са инсталационни решения и системи, осигуряващи функционирането на сградата по най-високи съвременни стандарти за клас А:
- BMS (Building Management System) - индивидуално отчитане на консумативите;
- пълна климатизация;
- високоскоростни асансьори;
- модерни противопожарни системи;
- два независими енергозахранващи източника
- охранителна система и контрол на достъп