Защо имаме нужда от кредитен консултант

Активното предлагане на кредитни продукти от страна на банките през последните 5-6 години наложи нуждата от професионална помощ и безпристрастен съвет.

Станахме свидетели на многобройни оферти с различни условия и сложни финансови термини. Различните кредитни институции се надпреварват с изгодни и конкурентни оферти и промоции.Човек много трудно би се ориентирал в това море от информация,  освен ако не е професионалист в областта.

Ето защо пазарът наложи обособяването на една сравнително нова за България професия, а именно кредитен консултант. В САЩ и Западна Европа професията е добре позната и над 50% от кредитоискателите се обръщат за помощ и съвет към професионален кредитен консултант. В България процентът е доста по-нисък, но с увеличаването на финансовата култура потребителите все по-често прибягват към услугите на консултант.

Какво прави кредитният консултант

Основната работа на консултанта е да бъде безпристрастен съветник на клиента в целия процес на кандидатстването за кредит -  от избора на най-подходяща банкова оферта до усвояването на кредита.

Тук е моментът да разграничим професионалните консултанти от т. нар. „разводачи”, чиято работа се изчерпва с това да придружат клиента до определен клон на банка и да го представят на кредитния инспектор там. Професионалният консултант  трябва да има отлични познания в кредитирането, да има поглед върху данъчното и осигурителното законодателство, вещното право. Натрупаният практически опит в професията също е съществен фактор за качеството на предлаганите услуги. Ето кои са основните моменти в работата на кредитния консултант:

·         да направи пълен анализ на кредитните продукти, които се предлагат на пазара с всички разходи – лихва, такси, комисионни, процент на финансиране и др.

·         да сравни кредитните оферти по най-точния показател за оскъпяване – ГПР

·         да разясни цялата процедура и необходими документи по сделката

·         да изчисли прецизно дали доходът ще бъде достатъчен за изтеглянето на желания кредит и какви ще са първоначалните разходи за клиента

·         да съдейства с изготвянето и подаването на необходимите документи в банката

Какво е чувството да си кредитен консултант

От първо лице представяме наблюденията за професията на професионалните консултанти от Кредитланд, първата фирма за кредитно консултиране в България. Техните впечатления за работата са на база над 5 годишен опит и над 14 000 консултирани клиенти:

-          Много е приятно чувството, че лично ти, със своите знания и опит си спестил много главоболия, нерви, време и пари на клиента. Например, правилно избраният кредитен продукт може да спести над 10 000 лв от лихви и такси. Обикалянето по банки и институции може да отнеме дни. Благодарността на хората за добре свършената работа действа изключително зареждащо и мотивиращо в нашата работа.

-          При  нас хората споделят своите идеи и желания и ние търсим решения и най-добри условия за тях. В повечето случаи става въпрос за кредитоискатели, които търсят жилищен кредит.  Зад тези думи се крият човешки съдби, хора които по една или друга причина търсят  нов дом и много лично и емоционално подхождат към начинанието. Това ни задължава да подходим отговорно към всеки един клиент.

-          Най-важният момент в нашата работа е в рамките на половин-един час да оставиш впечатление у човека срещу теб, че ти наистина си професионалист в тази област и ще му свършиш работа. Когато падне тази преграда, хората ни се доверяват и тогава успяваме наистина да сме им полезни.

-          Всеки ден имаме срещи с най-различни хора от най-различни професии – ако при някои професии контактът с хора от коренно различни области  е по-скоро изключение, то при нашата професия това е правило. Лекари,монтьори, моряци, пилоти, продавачи, учители, нито един клиент и нито един случай не прилича на друг. Предизвикателство е да предложиш няколко оптимални варианти, да намериш решение за сложен казус.

-          Удоволствие е да помагаш на хората и да им „отвориш очите” за целия процес на кредитиране, за подводните камъни в офертите, за това какво ги очаква. В крайна сметка клиентът сам избира продукта и банката, в която да кандидатства, но прави информиран избор – след като е запознат с всички детайли, плюсове и минуси на офертата – това е основна част от нашата работа. 

Защо да се доверим на кредитния консултант?

Някои хора са скептични към този род услуга – професията е нова и сравнително непозната за България, предпочитат да потърсят помощ от познати и приятели или да отидат директно в банката. В общия случай обаче те се сблъскват с много трудности, губят време и нерви „откривайки топлата вода” в цялата процедура по кандидатстването за кредит. Ето защо все повече хора се възползват от услугите на професионалист. Какво печелим и защо да се доверим на кредитен консултант?

-          Консултантът знае условията на банките и ще предложи най-подходящите продукти  според вашите приоритети и възможности

-          Консултантът ще ви обърне внимание на детайли и подробности по офертите за кредит, за които вие може да не подозирате, че съществуват

-          Консултантът е наясно с цялата процедура и необходими документи – още от самото начало ще бъдете наясно какво ви предстои и какви са отделните стъпки в процедурата.

Тегленето на кредит е начинание, към което трябва да подходите внимателно и отговорно. Консултация с експерт  в областта ще ви даде възможност за информиран избор, ще ви гарантира лека процедура по кандидастването и спокойствие, че сте взели правилно решение в дългосрочен план.