Идеята, че здравословната храна струва повече от нездравословната, е нещо, което вероятно чувате много често.

Някои проучвания, сравняващи цените, предполагат, че по-малко здравословните храни често са по-евтини, но те не разказват цялата история. Показателите, използвани за измерване на разходите, също са важни, отбелязва foodpanda.

Помислете за пример с две тенджери с шоколадов десерт, едната обикновена и една с по-малко мазнини. Използвайки мярката за цена на калории, десертът с по-ниско съдържание на мазнини изглежда по-скъп от обикновената тенджера, тъй като съдържа по-малко калории. Но проучвания, сравняващи цената на единица тегло храна от същата група, показват, че здравословните варианти често са по-евтини - например 200 г нахут срещу 200 г бекон.

Ще намалят и ДДС-то на доставките на храна за вкъщи

Последното е по-смислена мярка, защото повечето хора, които купуват храна, мислят за количеството, което купуват, а не за това колко калории получават за парите си.

istock
istock

Промяна на навиците отрано

Затлъстяването е нарастваща загриженост за общественото здраве по цялото земно кълбо. В световен мащаб процентът на затлъстяването се е утроил от 1975 г. насам. Според Световната здравна организация (СЗО), над 1,9 милиарда възрастни са с наднормено тегло, от които 650 милиона са със затлъстяване.

По-младото поколение е особено засегнато от висококалорични храни с ниска хранителна стойност. Високите нива на захар, мазнини и сол излагат децата на повишен риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, да не говорим за развалените зъби.

Може би е още по-тревожно, че навиците, формирани в детството, изглежда остават за цял живот. Това е трагедия, защото тези проблеми със здравето могат да бъдат избегнати. Да, напълно възможно е да се храните здравословно за по-малко пари - много по-малко - от цената на един чийзбургер. Същността на въпроса не е в разходите, а в знанията, уменията и времето.

istock
istock

Все по-често сме принудени да смятаме здравословната храна за скъпа поради цената на месото, рибата и млечните продукти, високите цени на някои т.нар. „суперхрани“ и по-високите разходи за органични и био продукти. И все пак питателната храна не трябва да струва цяло състояние.

Вижте какво откри изследване в пакетираните сандвичи

Смутитата от семена от чиа са лукс, но хранения от моркови, леща, картофи са евтини като чипс.

Бедността не е оправдание

Бедността е изтощителна и това отчасти води до избора на лошо храна. Често последното нещо, което хората искат да направят в края на дългия ден, е готвенето.

Хората с ниски доходи са по-склонни да купуват калорични храни, вместо плодове или зеленчуци, защото са по-засищащи. Но докато чийзбургерът може да ви засити за по-дълго време от ябълката, нездравословната храна е вредна за здравето ви и впоследствие този начин на живот ще ви струва много повече пари.

Възможно е да приготвите засищащо, здравословно ястие за много малко време и ресурси. Всичко е въпрос на личен избор.

istock
istock

Важни съвети

И така, как можете да се храните по-добре с ограничен бюджет? Месото и рибата са сред най-скъпите артикули в списъка за пазаруване, докато растителните протеини често струват по-малко. Варивата като боб, грах и леща са питателни, много евтини и заместват месото много добре.

Храните поскъпват в световен мащаб

Не се заблуждавайте с тези скъпи „суперхрани“. Няма съгласувано определение за този термин и много твърдения остават недоказани. Простото увеличаване на обема и разнообразието от плодове и зеленчуци във вашата диета ще намали риска от влошаване на здравето ви. Това не трябва да струва скъпо.

Замразените, консервирани и сушени плодове и зеленчуци често са по-евтини от пресните, а и запазват хранителните си вещества. Те също така се запазват по-дълго, което означава по-малко хранителни отпадъци.

Избягвайте да купувате преработени храни, често можете да приготвите подобни ястия бързо и лесно за много по-малко пари. Дори чипс и пица – приготвяни у дома от време на време, пак ще са по-здравословни.

Диетата е от основно значение за здравето и благосъстоянието и цената само на храната не трябва да спира хората да се хранят добре. Можете ли да оспорите това?

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg