В продължение на години бизнесът се водеше при избора си на подизпълнители от един параметър - цената. 

Най-ниската цена беше водеща в избора на продукти и услуги. “Ловът” на ниски цени се преля и при потребителите на дребно. 

Не идва ли обаче времето, в което по-прецизно ще разпределяме средствата и ще решаваме при избора на продукт или услуга не по цената, а по качеството и изобщо - по стойността, която ще получим за парите си?

В унисон с въвеждането на правото на поправка и отпадането на планираното овехтяване, продуктите, които потребяваме ще стават по-качествени и издръжливи, но и закономерно - с по-висока цена. 

Какви са вариантите за действие на бизнеса и потребителите в случаите, които средствата за качествен продукт или услуга не достигат?

istock
istock

Отлагане на покупката

Спонтанното купуване трябва да се измести на заден план и да даде предимство на разумното планиране на нови покупки. Преди да се впуснете в купуване, преценете дали не може да използвате по нов начин вече наличните ресурси. 

Понякога имаме нужда просто от нов поглед върху всичко, което имаме, отколкото от покупката на поредния нов уред, абонамент за услуга и т.н.

Кредитът като инвестиция

Отношението към кредитирането на покупки варира от пълно отричане до преобладаващ начин за развитие на бизнеса или повишаване на качеството на живот. 

Правилото е ясно - взимането на кредит е оправдано, когато закупената с него стока ще работи за връщането на кредита или ще спести последващи разходи. 

В бизнеса е по-лесно да се вземе решение за теглене на кредит, тъй като там ясно се очакват бъдещи приходи от закупеното. В потребителския сектор обаче решението за теглене на кредит е по-трудно. 

Тук се намесва отново фактора “качество”. Ако желаният продукт е с високо качество и дълъг живот, ако гаранционният му срок за безупречна работа е по-дълъг от стандартния, тогава кредитът е оправдан. 

istock
istock

Понякога изгодната цена за много качествен продукт се появява изненадващо и е добре да се реагира бързо - съчетанието между добро качество и добра цена е най-печелившото за потребителя. 

При липса на налични средства, вариант е тегленето на бързи кредити онлайн с месечни вноски, за да се “улови” сделката. 

Месечните вноски по бързи кредити помагат за по-лесно планиране на бюджета, а достъпното отпускане от Изи Кредит скъсява времето до покупката. 

Нека обобщим - не си струва да се лишавате от качество заради липса на средства, ако покупката ще издържи дълго във времето,т.е ще спести бъдещи разходи или ще помогне за увеличаване на бъдещите приходи. 

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg