В отговор на повишения интерес за участие и новите възможности, които предоставя конкурсът, удължаваме срока за кандидатстване до 30 юни. По този начин екипът на „Мениджър“ дава възможност на повече лидери и компании да подготвят и изпратят своите документи за включване в най-престижното състезание за висши мениджърски постижения в страната.

В допълнение за надпреварата за титлата „Мениджър на годината“, от 2022 година конкурсът се провежда и в четири нови категории – Бизнес в първите 20 милиона, Екип на годината, Най-добър нов бизнес и Бизнес трансформация.

Предстоят вълнуващи месеци за участниците във всички категории. 16-ият носител на титлата „Мениджърът на годината“ и победителите в четирите нови категории ще бъдат обявени на тържествена церемония в Софийската опера и балет през ноември. Методологията за оценка в конкурса е разработена и се прилага от световната консултантска компания „Делойт“.

Кандидатстването и участието във всички етапи на състезанието за висши мениджъри не е обвързано със заплащане.

Какво трябва да направите и как да номинирате вашия лидер, за да бъде сред топ мениджърите на страната в 16-ото издание на конкурса?

Лидерът и компанията, която управлява, трябва да отговарят на следните критерии за допустимост:

• мениджърът да управлява компанията от минимум 2 години и да прекарва поне половината от работното си време в България;

• в последната финансова година да са постигнати поне 20 млн. лева приходи и компанията да има 50 или повече служители.

Етапи в оценката на кандидатурите в основната категория

След като подадете документи и преминете етапа на допустимост, във втория етап се оценяват финансовите резултати и добрите управленски практики от последните три години. Финансовите резултати се сравняват с резултатите на основните конкуренти в бранша. Излъчват се десет финалисти. Третият етап е за оценка на личностните качества на финалистите и техните индивидуални характеристики. Те се определят по лидерство, предприемачество, стратегическа ориентация и аналитичност, управление на хора и управление на ресурси. Екипите на „Делойт“ провеждат интервюта с всеки финалист, с негови преки подчинени и партньори и изготвят 360-градусова оценка, чрез която се формира финалният сбор. Обществен съвет от личности с безукорно име и авторитет валидира оценките.

Етичен кодекс

Всеки участник в конкурса подписва Етичен кодекс, обобщаващ ценностите, принципите и отговорните бизнес практики, които градят и поддържат култура на почтеност. Подписвайки кодекса, участникът декларира, че води бизнеса си честно, прозрачно и прилага добри управленски практики.

Новите категории са вече традиция

През 2022 г. Конкурсът беше надграден с четири допълнителни категории, които предизвикаха огромен интерес сред бизнес общността в страната. Номинирайте вашата компания и за една от четирите нови категории:

Бизнес в първите 20 милиона

С тази категория се обръща внимание на малкия и средния бизнес в страната с годишен оборот до 20 млн. лева. Оценяват се финансовите постижения за последните три финансови години, устойчивостта на компанията и добрите управленски практики. Приемат се кандидатури от компании, създадени преди 2018 г.

Екип на годината

Бизнес успехът е резултат от екипна работа и култура на сътрудничество. За да бъде отличен най-добрият екип за 2023 г., ще се оценят комуникационната култура, целите и резултатите на екипа, лидерството, психологическата сигурност, изграденото доверие, предлаганата подкрепа между членовете му и взаимно обучение.

Най-добър нов бизнес

Предприемачите, успешно стартирали бизнес в последните до 5 години, вече ще имат възможност да представят компанията си в конкурса. Ще бъдат оценени приходи, ръст на приходите, оперативна печалба и марж, възвръщаемост на вложения капитал и ръст на приходите на служител, като ще бъде приложен бенчмаркинг спрямо два основни конкурента на кандидатстващите компании. Приемат се кандидатури от компании, създадени не по-късно от 5 години преди 2022 г. (т.е. регистрирани не по-рано от 2018 г.).

Бизнес трансформация

Това е възможност да представите скорошен завършен проект, довел до ускоряване на бизнеса – нов бизнес модел, операционни трансформации, нов източник на финансиране, дигитализация на процеси, зелени инвестиции в устойчиво развитие и други по ваш избор. Ще бъде отличена най-успешната бизнес трансформация, която е рализирана през календарните 2021 и 2022 г. и към настоящия момент е приключила.

Победителите на фокус

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2023“ и победителите в новите категории ще бъдат обявени през ноември по време на тържествена церемония в Софийската опера и балет, а след това в националния ефир на bTV ще бъде излъчен документален филм, чрез който постиженията на най-добрите бизнес лидери в страната да достигнат до възможно най-широка аудитория.

Срокът за кандидатстване е до 30 юни 2023 г. Можете да се свържете с организационния екип на e-mail konkurs@manager.bg. или да заявите желание за включване в конкурса и чрез попълване на регистрационната форма в сайта на конкурса.

***

Генерален спонсор на 16-oто издание на конкурса "Мениджър на годината" е A1

Основни партньори са: Fibank, Johnnie Walker

Конкурсът за висши мениджърски постижения се осъществява с подкрепата на: BAT, Volkswagen

Спонсор на категория „Бизнес трансформация“: EOS

Медийни партньори: bTV Media Group , БТАBNT, Dir.bgДарик радио, BulFoto 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg