Фалшиво злато в интернет. Бижута с примеси на ниски цени заливат групите за продажби в социалните мрежи, сигнализират зрители на NOVA. Накитите менте се предлагат изключително активно по време на пандемията, а измамите зачестяват с поскъпването на златото.

Освен това, бижутата са сред най-предпочитаните подаръци под елхата. Как да избегнем фалшификатите? Проверка по темата направи Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Фалшивите накити се продават предимно в социалните мрежи. Най-честите злоупотреби са свързани с предлагане на продукти с по-ниска чистота на златото и дори замяната му със съвсем различен материал, което понижава стойността на пръстена или гривната в пъти.
 
Показваме офертите на професионалния златар Димитър Алексиев. С 50 години опит в занаята, трудно може да обърка оригинала с фалшификата. Според него става дума за класическа измама, при която примамени от ниски цени, клиентите купуват бижута с неясен състав и качество.
 
Ръст в опитите за продажба на фалшиви златни бижута през последните месеци отчитат и от бранша. С поскъпването на златото и изместването на търговията в интернет измамните оферти стават все повече, предупреждава дилърът на валута и злато Мартин Миланов.

istock
istock

За да се избегнат фалшификатите, експертите съветват внимателно да проверяваме търговците – дори тези, които продават в интернет. Всеки от тях трябва да е регистриран, а бижутата – да са придружено от сертификат за качество.

Мамят с лепенки, които лекуват COVID

Значително растат и измамите при златните монети и кюлчетата, предупреждават дилърите. Разпознаването на фалшификатите става предимно по външни белези, тъй като детайлните изображения и надписи от оригинала трудно могат да бъдат повторени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg