Търсенето на злато за инвестиционни цели се повиши с 80 процента през първото тримесечие на 2020 г., показват данни на World Gold Council. Общото търсене, което включва монети, кюлчета и ETF - борсово търгуваните фондове, достига 4-годишен връх от 539,6 метрични тона.

Цифрата включва притока на 298 метрични тона към базираните в злато индексни фондове, до рекордните 3 185 метрични тона за тримесечието.

Общото търсене на злато през първото тримесечие е 1 083,8 метрични тона, повишение от 1% спрямо същия период на миналата година. Очаквано, пандемията е най-големият фактор, който влияе върху търсенето и цените на ценния метал.

Данните показват, че инвестициите в кюлчета и монети намаляват до 241,6 тона (6% спад на годишна база) заради 19% срив в търсенето на кюлчета (до 150,4 тона). Повишението с 36% до 76,9 тона търсене на монети не успява да компенсира отчетения спад.

Търсенето на ценния метал като начин за съхранение на стойност в период на кризата повиши цената до 8-годишен връх. Във валута, покупките на инвестиционно злато достигат $55 млрд. за периода, невиждан от пролетта на 2013 г. връх.

Търсенето на бижута страда особено много от кризата, като спада с 39% на годишна база до рекордно дъно от 328,5 тона. Китай, най-големият пазар, отчита спад от 65%. Търсенето на злато за производството също намалява до рекордно ниско ниво от 73,4 тона, спад от 8%.

Управителят на БНБ: Българският лев няма да се обезцени

Централните банки продължават да купуват значителни количество
, но все пак покупките спадат с 8% до 145 тона. Очаква се намаляване през следващото тримесечие, след като и Русия заяви, че ще спре временно програмата.

Вирусът създаде проблеми и на добива, като той намалява до 5-годишно дъно от 795,8 тона, или с 4%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg