Българският лев няма как да се обезцени. Ние разполагаме срещу всеки лев с едно и половина евро и това няма да се намали. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев.

Според него банките ни са по-подготвени за тази криза с коронавриуса, отколкото бяха през 2008 г., но не се знае сегашната колко време ще продължи.

Над 50 000 заявки за разсрочване на кредити са получени, очаква се това число да се увеличи, каза Радев.
 
Всички действия, свързани със суаповата операция са координирани с правителството, за да се  създадат по-добри условия за финансиране. Едно е страна да излезе на международния дългов пазар с лоша репутация, а друго – с добра.

Така гуверньорът на БНБ коментира споразумението с Европейската централна банка за отпускане на суап линия за България на стойност 2 млрд. евро. По неговите думи това е част от целия пакет мерки, които се прилагат от страна на българската централна банка.
 

iStock

„Очаквам правителството да излезе на международните пазари. Все още имаме лукса да отказваме пари, последната емисия ДЦК беше отказана от Министерството на финансите. Ние се намираме в добра финансов позиция“, коментира Радев.
 
Той обясни, че суаповата сделка представлява валутно споразумение, чрез което България може да получи евро срещу левове, без да намаляват валутните резерви на БНБ.

„Това е израз на доверие към България и БНБ. Това идентифицира България като страна с добра финансова репутация. А репутацията и доверието в света на парите има финансово изражение“, каза гуверньорът.

Над 25 000 разсрочени кредита само за 10 дни

Той напомни, че брутният резерв на БНБ е на историческо високо равнище. „Резервът на БНБ е над 50 млрд. лв. Ние сме добре обезпечени от тази гледна точка.

Причината за тази суапова линия не е необходима за евро, ние нямаме такава необходимост, но тя позиционира България като страна със стабилна централна банка“, каза Радев, добавяйки, че става въпрос и за допълнителна гаранция.
 
На въпрос суап линията път ли е към Еврозоната управителят на БНБ отговори: „Юридически – не, съдържателно – да. В съобщението на ЕЦБ има два важни момента.

istock
istock

Суаповото споразумение ще остане в сила толкова дълго, колкото е необходимо. Не става въпрос за еднократно, а за стратегическо сътрудничество. Нещо, към което много централни банки се стрелят и малцина постигат.

И нещо важно – че България се подготвя да участва във валутния механизъм, което е предпоставка за влизане в Еврозоната. Това е контекстът, в който тази суапова линия се осъществява“.
 
Той е категоричен, че България е готова да влезе в „чакалнята“ на Еврозоната. „Много важно развитие през последния месец беше силният и ясен поет политически ангажимент. Процесът беше забавен за няколко месеца, сега е възстановен.

Очаквам развитие в следващите три месеца. Това е политически процес, а там може да има развития, които трудно се предвиждат“, каза Радев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg