Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за извънредното положение, които ще позволят хората под карантина да гласуват на предстоящите парламентарни избори. 

Те ще могат да направят това в мобилни или в разкрити в болниците секции. 

За промените гласуваха 128 депутати, 45 бяха против, а 9 гласуваха „въздържал се“.

Управляващите предлагат да се възложи на ЦИК изработването на специални правила, които да защитават здравето на избирателите и членовете на секционните комисии.

Ще дискриминират ли неваксинираните ако нямат сертификат

Беше прието срокът за предложения до второто четене да е 4 дни.

Хората в изолация и пациентите в Сovid отделенията ще упражнят своето право на глас чрез подвижни урни.

Друга редакция в закона ще позволи и на граждани с изтекли документи също да могат да гласуват.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организация и реда на изборите, така че да се гарантират животът и здравето на хората.

istock
istock

Красимир Ципов от ГЕРБ поясни, че ЦИК ще предприеме всички действия, за да гарантира избор, който да е съобразен с противоепидемичните мерки:

"ЦИК е органът, който се занимава  цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка".

Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия:

ЕС: Паспортът за ваксиниране е медицински документ, не за пътуване

"Няма как да се спазват изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Отново ще има парламентарни сили, които няма да бъдат представени в тези секции. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани - в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена".

Павел Шопов от „Атака“ беше на мнение, че промените трябва да бъдат направени в Изборния кодекс, а не в този закон:

istock
istock

"Много съмнително съм настроен по отношение на това дали ще има машинно гласуване изобщо. И ако се вкарат в Изборния кодекс, ще бъдат внесени решителни и недвусмислени мерки, да има машинно гласуване".

ДПС подкрепят предложенията на ГЕРБ, заяви Хамид Хамид и призова за диалог:

"От друга страна, не можем да не се съобразим и с опасенията изразени и от колегите от БСП, и от становището в ЦИК и затова на Правна комисия заявихме, че ще внесем наши предложения, които да прецизират и да коригират тези предложения".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg