Възможен и реалистичен ли е амбициозният план до лятото да бъдат ваксинирани 70 на сто от възрастните хора в Европейския съюз, а до март ваксинационното покритие да стигне 80 на сто от тях и същия процент от здравните работници?

„Две са условията, за да се случи това. Първо, фармацевтичните компании трябва да изпълнят своите договори. Второто условие е страните членки да имат капацитета да ваксинират все повече и по-бързо, доброволно, тези хора, които искат да бъдат ваксинирани“, коментира пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Електронният сертификат за ваксина вече е факт

Производителите на ваксини в момента изпитват затруднения, особено „Пфайзер“/“Бионтех“, които са уведомили за проблем с доставките за няколко седмици. Очаква се да заработи производствена линия на компанията в Германия, до Марбург, поясни Ковачев. 

„Обещават, че ще бъде наваксано забавянето много скоро.“

istock
istock

Европейската комисия настоява поне 1% от PCR тестовете да се подлагат на детайлни изследвания за мутации на коронавируса, посочи още Андрей Ковачев.

Кунчев: Ще има втора доза от ваксината за всички, получили първа

„До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната теза, хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса“, допълни евродепутатът, позовавайки се на срещи с представители на фармацевтичните компании производители на ваксини.

Запитан няма ли сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 да бъде форма на дискриминация спрямо нежелаещите да се ваксинират, Андрей Ковачев подчерта:

istock
istock

Категорично не. Няма да има никакви ограничения. В момента няма забрана за пътуване.“

Без стаден имунитет срещу Covid-19 въпреки ваксините

Ковачев отбеляза, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за Covid-19 и няма да бъде подлагано на карантина.

„Но това не означава дискриминация спрямо другите. Те също могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина“, изтъкна Андрей Ковачев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg