Получаваме по-малка пратка на ваксините на Pfizer заради реконструкция в тяхното производство.

Очаква се обаче да бъдем компенсирани с по-голяма доставка през февруари. Това каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Летище София.

Той посочи, че в някои градове като Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза от ваксинацията, тъй като всички желаещи медици вече са имунизирани.

Ген. Мутафчийски: Доверието към ваксините нараства


"При наличие на ваксини ще започнем и в София паралелно изпълнението и на втората фаза. Тази ваксина ще се използва паралелно и за втората фаза в области, където са приключили с първата", допълни той.

БТА
БТА

Кунчев увери, че ще има втора доза за всички, които са получили първата. Той подчерта, че не застъпват идеята на Великобритания да бъдат обхванати колкото се може повече хора, но само с една доза от ваксината.

"Април ще можем да започнем имунизацията на всички желаещи", прогнозира държавният здравен инспектор.

Пазят ли ваксините от новите щамове на COVID-19

Здравните власти очакват около 4 000 дози от ваксината на Moderna следващата седмица
, а в средата на февруари нова доставка oт около 35 000 дози  и от Pfizer.



"Очакваме, че втората половина на февруари и дори март ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки. Ако дотогава получи разрешение и ваксината на "Астра Зенека", броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям", допълни и доц. Кунчев.
 

"Пролетния сезон мисля, че ще можем да започнем ваксинирането на всички желаещи. Личните лекари имат данни за хората, които активно са потърсили ваксина. Списъкът трябва да се прави до 2-3 седмици преди имунизацията, за да бъде актуален, но всеки, който поиска, ще бъде ваксиниран. Би следвало да се започне от хората в най-висок риск - хората с хронични заболявания, със специфични белодробни заболявания, които се стремим да предпазим най-бързо", допълни той.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg