Върви се към постепенно разхлабване на мерките, а трендът в развитието на епидемията от коронавирус в страната определено е надолу. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

До средата на януари ще се види резултатът от събиранията на хора по време на празниците. Грипна епидемия тази година или няма да има, или ще бъде много отложена във времето, прогнозира Кунчев. По думите му болниците сега работят много по-спокойно, а здравната система се е справила с натоварването.
 
По повод спазването на мерките по време на празниците Кунчев каза, че няма да има взривоподобно увеличаване на болните. Според него мерките са се спазвали на прилично ниво. Той съобщи, че има стотици хора, глобени за неспазване на карантина и за неносене на маски. "Имаме опит от години назад, че по време на празници статистиката за заболеваемост не е точна.

Трябва да изтече една работна седмица за да видим как ще подейства пускането на малките деца на ясла и училище от днес. От данните ще се види дали може да се ускори процесът на връщане на по-големите в училище. Засега те са вкъщи до края на месеца", каза Кунчев.
 

istock
istock

Кунчев потвърди казаното от здравния министър Костадин Ангелов, че с пристигналите днес 25 000 дози ваксини, ще може да започне ваксиниране в домове за възрастни хора, както и на работещите в сферата на образованието. До 3 февруари ще бъде извършена трета доставка на ваксини, с които доставените дози ще станат 100 хил.

Масовата ваксинация у нас започва през февруари или март

"Ще започнем много по-масова имунизация. В последните дни нарасна процентът на над 40-45% на желаещите медицински лица да се ваксинират, в някои медицински заведения е 100%. До края на месеца може да разполагаме с 3 от общо 6 ваксини. България предстои да получи ваксини от поне още 5 фирми.
 

istock
istock

Кунчев информира, че всеки ще има възможност да бъде имунизиран, вкл. здравнонеосигурените. Това ще стане чрез личните лекари, пред които всеки трябва да изяви желание да се имунизира. "Хората видяха, че няма странични реакции. Колко е продължителен имунитетът ще видим във времето. Ако имунитетът е по-краткосрочен, ще трябва да се правят многократни имунизации, както е при грипа", уточни Кунчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg