„Ваксина ще има. Единственият начин да се справим с това зло е ваксинацията. 2021 г. ще бъде година на основателната надежда“. Това заяви пред NOVA  доц. д-р Ангел Кунчев.

До момента у нас са ваксинирани 4 608 души, като 714 са регистрираните през вчерашния ден.

На 4 януари предстоят да дойдат още 20 хиляди ваксини. След това ще идват ваксини на седмична основа, което ще улесни значително логистиката“, каза той.

Дават още 125 млн. лв. за ваксини срещу Covid-19

Доц. Кунчев очаква, че до края на януари ще има готовност и за доставка на ваксините на „Модерна“, но за момента не е ясно какво количество от нея ще постъпят в страната.

Количествата на доставени ваксини ще нараснат след първото тримесечие, след него ще бъдат доставени до 200 хиляди месечно от „Pfizer“.

istock
istock

„Няма как ваксините да не стигнат до България, защото ние сме част от общоевропейското споразумение за доставка“, посочи доц. Кунчев.

Общо ще бъдат доставени над 13 милиона дози, които ще стигнат за цялото население. През лятото, най-вероятно, ще имаме набор от всички видове ваксини, ако останалите фирми производителки получат съответните разрешения, прогнозира доц. Кунчев.

Издават сертификат на всеки ваксиниран

В момента литимитиращия фактор са хората, а не парите и политическия фактор.

Доц. Кунчев посочи, че през тази година значително са се подобрили условията за работа на медиците, имаше 30% увеличение на заплатите. „Ако решим, че лекарите са важни, там трябва да инвестираме“, категоричен е той.

istock
istock

Според прогнозите на експертите началото на края на пандемията ще настъпи, когато броят на ваксинираните у нас достигне 2 милиона. Доц. Кунчев е категоричен, че това ще се случи до лятото на 2021 г., ако хората продължат да имат желание за имунизация. 

По темата за разхлабването на мерките доц. Кунчев заяви, че преди да се случи това трябва да бъде изготвен пълен анализ на ситуацията в първите седмици от текущия частичен локдаун.

Експертът е категоричен, че моловете остават затворени не за да се пречи на хората да пазаруват, а защото това са места за социални контакти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg