"Информационно обслужване" е разработило модул, в който ще се нанасят данните за ваксинираните и тя ще бъде част от информационния портал за коронавируса. Това стана ясно по време на традиционния брифинг на здравния министър относно разпространението на заболяването.
 
Националният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че след втория прием на ваксината системата ще генерира автоматично документ - сертификат за ваксиниране. Този документ е разработен максимално близо до препоръките на Европейската комисия, за да бъде адекватен, ако бъде изработен подобен документ на общо европейско ниво.
 
PCR тестовете успяват да уловят нови щам, който се разпространява във Великобритания, отбеляза още Ангел Кунчев. Той уточни, че има достатъчно доказателства и че ваксините дават резултат срещу него.
 
Новият щам засяга в по-голяма степен и децата. Дали това ще промени решението за отварянето на учебните заведения обаче все още не е ясно. Кунчев коментира, че ситуацията ще бъде анализирана в следващите дни.
 

Преди ден беше публикувана характеристиката на първата одобрена от ЕС ваксина. До дни ще бъде изготвен и подробен доклад с оценка на продукта, както и анализ на клиничните изпитания, обясни председателят на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов. Той прогнозира до февруари или март 2021 година ще има разрешение и за аденовирусните ваксини в ЕС.
 

istock
istock

Първо ще бъдат ваксинирани знакови лица, които са пожелали, както и медиците на първа линия, които още не са преболедували от вируса, посочи още ръководителят на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Вече не сме първи по смъртност от COVID -19 в Европа

Изборът коя ваксина ще си постави е изцяло на пациента след задълбочено обсъждане и консултация с личния си лекар, категоричен беше здравният министър Костадин Ангелов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg