Бавно, макар и колебливо, се постига ефектът от мерките, отчита Националният оперативен щаб за борба с коронавируса.
 
14-дневната заболеваемост е 425 на 100 хил. за периода 7 декември - 20 декември, на 17 място в ЕС и четвърто място в Балканския полуостров.

По-бавно намалява показателят на хоспитализираните и починалите, на първо място сме на Балканския полуостров. 394 на 100 хиляди се заразяват в София, отчете Кунчев. Кърджали е с най-ниска заболеваемост, а Варна с най-висока.
 
Намаляват положителните проби от общия брой на направените тестове. От 40% сега падат под 30%, заяви доц. Кунчев.
 
85% от новите случаи са от PCR тестове, 15% - от антигенните тестове. 26% от PCR тестовете са положителни, 14% от антигенните са положителни, заяви от своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов.
 
По отношение на заетостта на болничните легла има тенденция за намаляване на натиска, 42% от лечение  нетежка форма на болестта са заети.
 
Общият брой от началото медици 8661, 3311 са активните случаи. 176 са в болници, 10 от които са в интензивните отделения, обобщи министър Ангелов. Ставаме все по-силни и информирани. Изправяме се уверено и и победоносно срещу COVID-19.

МС
МС

Ваксините идват и с тях ние ще победим, болестта отстъпва. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу COVID-19“, заяви още проф. Костадин Ангелов.

Борисов: Вече няма области у нас в червената зона на COVID

България се подготвя за старта на ваксинирането срещу коронавирус. Очаква се ваксините да пристигнат у нас на 25 декември вечерта или на 26-и сутринта. На 27 декември ще е първият ваксиниран у нас. Преди дни здравният министър декларира готовността си да бъде първият ваксиниран, с което иска да демонстрира, че вярва на ваксините.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg