"Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване на този етап" - това заявиха част от европейските лидери на приключилата видеоконференция, посветена на отговора на Covid-19.

Лидерите подчертаха, че остават много въпроси за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини.

По повод ограничителните мерки те заявиха, че границите трябва да останат отворени, но призоваха за ограничаване на пътуванията, които не са от първостепенно значение.

Ще дискриминират ли неваксинираните ако нямат сертификат

Европейската комисия предлага въвеждането на "тъмночервени зони" с особено силно разпространение на Covid -19 на картите за следене на заразата, заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. 

Тя мотивира предложението с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар при усложнената ситуация с мутациите на вируса и нарастването на броя на заразените, са необходими целенасочени мерки за безопасност. 

istock
istock

"За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория "тъмночервени зони", което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива.  От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е в рамките на ЕС. Предвид изключително сериозната здравна обстановка, всички маловажни пътувания трябва силно да бъдат ограничавани както в самите страни, така и през границите."

Ангелов: Ще има ваксини за всички граждани

България е готова с дигитален паспорт и сертификат за ваксинация, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов:

"Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, сертификат за ваксинация, но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение."

БТА
БТА

Борисов изрази увереност, че настоящият подход  за борба с Covid-19 у нас с мобилизация на обществото, спазване на  дистанция и взимане на мерки, е правилен и изтъкна, че в България мерките са изключително либерални на фона на останалите държави.

Премиерът каза още, че ваксинационният план в страната се осъществява по най-разумния и балансиран начин като се гарантира, че получилите първата доза от ваксината ще получат и втората такава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg