В последните 6-7 години проблем със забавени плащания на заплати на трудещи се почти няма. Това каза в интервю за "Фокус" Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив. През миналата година нямаме случай, в който предприятие да е допуснало едни и същи нарушения няколко пъти или системно да ги допуска. От няколко хиляди предписания, около 30-ина само не са изпълнени, по ред причини", каза Чернаев.
 
По думите му, не може да се каже, че има работодатели, които системно нарушават трудовото законодателство. Нарушения се констатират, но в огромната си част предписанията, които се дават от инспекторите, се изпълняват от работодателите.
 
Инспекторите често извършват и проверки на място, когато има сигнали, свързано с техническата безопасност на служителите.
 
Нарушения се срещат както в големите фирми, така и в по-малките. В малките фирми най-често те са свързани с недостатъчно добро познаване на законодателството, или с липса на достатъчен персонален капацитет. Защото една фирма със 7-8 човека няма как да поддържа специалист, който да следи нормативната база, която никак не е малка.
 
В обсега на контрол на Инспекцията по труда влизат трудово-правните отношения, здраве и безопасност при работа, както и други неща, които трябва да се спазват, в зависимост от естеството на производството.

Кога не сме защитени от уволнение

"И не рядко, поради незнание и неглижиране на дадени изисквания се допускат нарушения. Като цяло, в големите фирми такива нарушения от сорта неплатена заплата, или неплатен извънреден труд, или работа на официални празници рядко има. Там заплати може да не е плащат само, когато фирмата тръгне да има финансови проблеми. Но там има най-често нарушения, свързани със здравето и безопасността на работниците, с обезопасяване на машини, съоръжения и неглижиране на това. Докато в малките фирми нарушенията, свързани с трудово-правните нарушения са сравнително повече.

istock
istock

По думите на Чернаев, за миналата година забавените възнаграждения, които са констатирали инспекторите при извършване на контрола, са около 370 000 лева. За същия период са изплатени над 420 000 лв. забавени възнаграждения, констатирани от по-стар период.
 
"От тези 370 000 лева констатирани през годината, малко повече от 320 000 лева са изплатени. В това отношение, за поредна година сумите не са чак толкова много, защото в периода от 2009 до 2015-2016 г. е имало случаи, в които сме следили над 100-ина предприятия ежемесечно дали си плащат заплатите, и там сумите за забавени възнаграждения на месец бяха близо милион лева. Какви фирми фалират най-често у нас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg